Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Az élet menete: Vagonkiállítás nyílt a pályaudvaron

Győrbe érkezett az Élet Menete Alapítvány Holokauszt vándorkiállítása, amely tulajdonképpen egy speciálisan berendezett marhavagon. Az áldozatoknak emléket állító, a győri vonatkozásokat is bemutató utazó múzeumot vasárnapig tekinthetjük meg…

 

„Ez a kiállítás arra hivatott, hogy megismertesse a fiatalokat a vészkorszak eseményeivel, és az ismeretek átadásával tegyen az ellen, hogy ilyen szörnyűség újra megismétlődhessen.” – fogalmazott Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány elnöke a kiállítás győri megnyitóján. A győri vasútállomáson egy korabeli vagonban láthatók azok a fotók, videók, szövegek és tárgyak, amelyek a sötét korszak tetteire hívják fel a figyelmet, és ahová minél több győri iskolást, és persze családokat is várnak. Az utazó múzeum 2007 óta több mint száz településen járt, és eddig több mint 150 ezren tekintették meg a kiállítást.

 

„A holokauszt Győrt is súlyosan érintette, hiszen 6000 embert vittek el, akik közül mindössze 700-an tértek haza.” – hívta fel a figyelmet dr. Somogyi Tivadar, aki hozzátette, a fiataloknak szerencsére ez már történelem, viszont olyan történelmi esemény, amit ismerniük kell, tisztában kell lenniük a szörnyűségekkel, hogy hasonló ne fordulhasson elő újra. Ezt a gondolatot erősítette meg Tóth Géza a Hit Gyülekezete Közösség lelkésze is, aki arról beszélt, hogy sajnos az egykori tragédiákhoz sokan hozzájárultak: „Általában a gyorsaság és a szorgalom erény, a késlekedés pedig szégyen, de volt kor, amikor az értékek a feje tetejére álltak, és az lett volna erény, ha késlekedünk, például a zsidók listázásával, de sajnos a magyar hatóságok szorgalmasan dolgoztak.” – hangsúlyozta, és hozzátette, bár mi már jóvátenni nem tudjuk az elődök bűneit, de felhívhatjuk a figyelmet az utánunk jövőknek arra, ami történt.

 

Dr. Verő Tamás főrabbi közös imádságra hívta a jelenlévőket. Elmondta, főimádságukat Izrael felé fordulva mondják el, s előtte három lépést tesznek hátra, majd három lépést előre. Hozzátette, Auschwitz a legnagyobb magyar temető, ahol százezrek haltak meg, akiknek sírokat nem állíthattunk, csak a szívünkben őrizzük őket. A megnyitó résztvevői a hatszázezer magyar áldozatra hat kő elhelyezésével emlékezett, ezután pedig Forgács János holokauszt túlélő mesélt deportálásáról, a táborokról, az ott átélt eseményekről, majd felszabadításáról és hazatéréséről.

 

A vagonkiállítás 2018. április 24-29-ig ingyenesen tekinthető meg hétköznap 8:00-17:00-ig, hétvégén pedig 9:00-16:00-ig a Győri Vasútállomáson.