Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Baross szelleme a kapocs

Győrt és a szlovákiai Ilavát Baross Gábor személye köti össze. A három évtizedes barátság egyre erősebb.

 

A két város intenzív kapcsolatot ápol egymással a Baross Emléktársaság révén, hiszen a hajdani győri országgyűlési képviselő, közlekedési miniszter mauzóleuma Ilaván található. A szlovákiai delegáció a napokban járt városunkban, és szakmai megbeszéléseket folytattak a városházán. A találkozó alkalmával Borkai Zsolt polgármester elmondta, a kapcsolat apropóját Baross Gábor közös emlékezete adja, és az évek során igazi barátságok alakultak ki a magyarországi és a szlovákiai részről egyaránt. A polgármester hangsúlyozta dr. Schmidt Péter, a Baross Emléktársaság elnökének szerepét, és köszönetet mondott Stefan Daskonak, Ilava polgármesterének azért az áldozatos munkáért, amit egyrészt Baross emlékének ápolásáért, másrészt pedig a két város barátságáért tesz. Ezt megerősítendő, a győri polgármester a Győri Városháza Ezüst Emlékérmet adott át az ilavai városvezetőnek.

 

Ing. Stefan Dasko elmondta, Ilavában büszkék erre a barátságra, amely évtizedek óta Győrhöz köti őket, és a ma is élő kapcsolat, a két fél eltökéltsége garancia arra, hogy ez a jövőben is így marad. „Bízom benne, hogy amint Baross Gábor emlékét tovább tudjuk adni a következő generációknak, úgy a településeink közti barátságot is át tudjuk örökíteni.”

 

A megbeszélésen Komlósi László rektorhelyettes is részt vett, hiszen a Széchenyi István Egyetem is a Győr és Ilava közti együttműködést erősíti. A küldöttség megkoszorúzta Baross Gábor győri emlékhelyeit, akire a Baross úti emléktáblánál Radnóti Ákos alpolgármester emlékezett.