Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Boldog 110-ik születésnapot!

Nagyon ritka születésnapot ünnepeltünk a napokban, Magyarország legidősebb férfija, a győri Gallai Rezső bácsi 110 éves lett.

 

Gallai Rezső a Lepke utcai idősotthonban él. Itt tartották meg születésnapját is 2014. január 28-án – méghozzá a száztizediket!

 

Borkai Zsolt polgármester és dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a város nevében gratulált a Lepke úti idősotthonban élő ünnepeltnek. A polgármester úgy fogalmazott, megható az a tiszta lélek és határozott értékrend, ami Rezső bácsit jellemzi. Borkai Zsolt a város ajándéka mellett – ami az ünnepelt kérésére egy falióra volt - Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő levelét is átadta a születésnaposnak. Gallai Rezső még ma is jó humorú, derűs életszemléletű férfi, amit jól mutat a következő történet is: Amikor Borkai Zsolt odalépett az asztalnál ülő Rezső bácsihoz, hogy felköszöntse, az ünnepelt tiszteletteljesen felálláshoz készülődött. A polgármester javasolta, hogy maradjon csak nyugodtan ülve, mire Rezső bácsi így válaszolt: „Maradjanak ülve az öregek!”

 

Az ünnepségen Simon Róbert Balázs alpolgármester Szabadhegy önkormányzati képviselőjeként köszöntötte fel az ünnepeltet, Gallai Rezső korábbi munkahelye, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatáság nevében pedig Németh József igazgató gratulált. Panker Mihály az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója betartotta egy évvel ezelőtt tett ígéretét. Akkor ugyanis - a születésnapos kívánságának megfelelően – egy évre szóló újság előfizetéssel lepte meg az ünnepeltet, és megígérte, a 110-ik születésnapon nem lesz meglepetés, Rezső bácsi újabb egy éves előfizetést fog kapni. Így is történt.

 

Az ünnepelt a neki gratulálóknak így mutatkozott be: Rezső bácsi vagyok, az öreg szivar, aki azt is elmondta, 12 éves korában már maga kereste a kenyerét, kemény életet élt, ennek ellenére még ma is itt van köztünk. Hogy mi lehet a titka? Rezső bácsi szerint az, hogy a Jóisten vele van. „Amikor minden kilátástalan volt, bementem a karmelitákhoz, és térdre rogytam. Azt mondtam: Istenem, kérlek segíts meg, mert én élni szeretnék. Azt hiszem, nem kérdés, hogy meghallgatott!”

 

Gallai Rezső 110 roppant kalandos évet élt meg, hiszen átélte a huszadik és a huszonegyedik század minden történelmi, sorsfordító eseményét. Az 1904. január 29-én született Rezső bácsi árva gyerekként, szegénységben nevelkedett, majd lovászfiúnak állt. A lovak fontos szerepet játszottak életében, még zsoké is lett belőle. Az ünnepelt sokat emlegetett, vidám története szerint húsz éves korában egy bécsi lóversenyen vett részt. A nemzetközi verseny komoly nyereménnyel kecsegtetett, ezért mindent elkövetett a győzelemért. Mivel csak második volt, rálovagolt az előtte haladóra, a lovak lába összeért, és a másik felbukott. Bár Rezső bácsi elsőként ért a célba, a versenyről kizárták, az egyletből kitiltották. A nagy nyeremény helyett csak egy jókora túra maradt a számára, hiszen Bécsből gyalog kellett hazatérnie.

 

A második világháborúban a frontot is megjárta. Fiatalkorában a cipész szakmát is kitanulta, de igazi közösségre a vízügynél lelt. Barátokra talált itt, ezért kollégái munkáját nyugdíjba vonulása után is segítette. Gallai Rezső újságírással is foglalkozott, több lapban is publikált, 102 évesen pedig társszerzője volt a Győr Plusz Rádióból is jól ismert Harcsás Judit Embermesék című kötetének, amivel a legidősebb írók közé is bekerült. Rezső bácsi 2010 óta mondhatja magát Magyarország legidősebb férfijának.