Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Elfogadták Győr Integrált Fejlesztési Stratégiáját

Az önkormányzat a stratégia elkészítéséhez a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett „Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése” című pályázati konstrukción nyert el 40 millió forintos támogatást, amelynek intenzitása 100 százalékos, vagyis önrészt nem igényelt. Győr integrált településfejlesztési stratégiáját (ITS) a 2014. szeptember 12-i városi közgyűlés fogadta el.

 

Az ITS készítését egy átfogó megalapozó vizsgálat előzte meg, a stratégia pedig széleskörű társadalmasítás után – amely során a vállalkozások, hatóságok és civil szervezetek mellett a lakosság is véleményezhette az abban foglaltakat – került a szeptember 12-i közgyűlés elé.

 

Fekete Dávid alpolgármester kifejtette, a Településfejlesztési Koncepció hosszútávra, 15-20 évre, míg az Integrált Településfejlesztési Stratégia középtávra, vagyis a 2014-2020 közötti időszakra határozza meg a főbb fejlesztési irányokat, Győr gazdasági, társadalmi és környezeti célkitűzéseit. Az alpolgármester hozzátette, az ITS a város minden részére tartalmaz fejlesztési elképzeléseket, köztük a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra készülő sportlétesítményeket, a Belváros és Újváros rehabilitációjának folytatását, vagy éppen a csapadékvíz-elvezetési projektek, valamint a bölcsőde- és óvodafejlesztések folytatását. A célkitűzések egy része értelemszerűen az európai uniós pályázati lehetőségek révén tud megvalósulni. A jövőben az ITS számos eleme valósággá válhat, hiszen az többek között éppen a város sikeres pályázati tevékenységét készíti elő a 2014-20 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozólag. Az alpolgármester kiemelte, a stratégiához beérkezett közel száz javaslat és észrevétel többségét sikerült beépíteni az anyagba.

 

Az ITS célkitűzései között szerepel többek között további munkahelyek teremtése, az egészségügyi és szociális szolgáltatások bővítése, a sportolási lehetőségek fejlesztése, az időskorúak védelme, a város kulturális központ szerepének erősítése.

 

Polgári István, az önkormányzat stratégiai csoportvezetője hozzátette, az átfogó tervezésből nem maradt ki a 2014-2020-as időszakra vonatkozó városi Egészségfejlesztési Terv megvalósítása, és az Idősügyi Program sem, utóbbi az idősek életminőségének további javítását tűzi ki céljául. A gazdaságfejlesztés terén többek között az ipari park további bővítése, új ipari területek kijelölése, a logisztikai és kreatív iparágak, vagyis a tudásigényes ágazatok fejlesztése, a járműipari regionális innovációs és technológiai tudáscentrum, valamint a hozzá kapcsolódó technológiai park létrehozása kerül fókuszba. A turizmusfejlesztés tekintetében többek között a vízi turizmus, a turisztikai információs-rendszer, a kerékpáros turizmus fejlesztése kap szerepet. A Smart City Győr projekt célja pedig az, hogy 2020-ra Győr egyértelműen vezető pozíciót szerezzen a magyarországi városok között a tudásra és az információs technológiák alkalmazására épülő szolgáltatások elterjedése terén, azaz Győr váljon a leginkább „okos” („smart”) magyar várossá.

 

A Településfejlesztési Koncepció és az Integrált Településfejlesztési Stratégia innen letölthető.