image
image
image
image
image
image
image
image

Elindult a győri óriáskerék!

Győr Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatát pénteken délelőtt nyújtotta be a minisztériumba Borkai Zsolt polgármester, amit este együtt ünnepeltek meg a győriek a Dunakapu téren…

 

Rengetegen gyűltek össze a Dunakapu téren, hogy elsők között próbálhassák ki az ötven méter magas óriáskereket. „Rendhagyó nap a mai, mert egy hosszú út fontos mérföldkövéhez érkeztünk, és beadtuk pályázatunkat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért. Először is engedjék meg, hogy Önöknek, győrieknek mondjak köszönetet, mert nagyon sokan segítettek a pályázat megalkotásának folyamatában, és köszönöm a szakembereknek, kollégáimnak, pályázatíróknak, és mindenkinek a munkáját, aki hozzájárult, hogy egy színvonalas anyagot tehessünk le a zsűri elé.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester.

 

A Dunakapu téren álló óriáskerék egy olyan újabb kuriózum, amely az EKF pályázatunkkal is összefügg. Aki felül rá, az egy új látószögből csodálhatja meg különleges és értékekkel teli belvárosunkat. Az óriáskerék segítségével a téli időszakban bárki megtekintheti a történelmi városmag utcácskáit, a folyók találkozását, vagy éppen a szakrális kincseket rejtő Káptalandombot madártávlatból is.

 

A péntek esti programon osztották az EKF-es kitűzőket is. A polgármester arra kérte a győrieket, az eredményhirdetésig viseljék a kitűzőt, kifejezve a közös célt és az összefogást. Az eseményen jelen voltak az Európa Kulturális Fővárosa győri pályázatát népszerűsítő kisfilmek neves szereplői, köztük Bede-Fazekas Csaba színművész, Dallos Bogi énekes, Dunai Csenge színésznő, Szabó Konrád profi BMX versenyző és dj Matyi, az ország legfiatalabb rádiósa, de ott volt az óriáskerék háziasszonya, Nagy Eszter, a Konyhafőnök Szuperdöntőjének győztese is.

 

Az óriáskerék elindulását követően Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar varázsolt fergeteges hangulatot a térre.

 

Az egyetlen magyar készítésű óriáskerék 50 méter magas, 30 gondolás, 180 fő befogadására alkalmas szerkezet. A kereket október 29-én kezdték el összeszerelni a téren, és november 9-től használható a téli időszakban. Az óriáskerék hétfőtől csütörtökig 14:00 és 21:00 óra között, pénteken és szombaton 11:00-től 22:00-ig, vasárnap pedig 11:00-től 21:00 óráig tart nyitva. Ez a nyitva tartás november 29-ig érvényes, mert az adventi időszakban tovább bővül a nyitva tartási idő.