Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Elkészült az iparvágány a győri ipari parkban

A győri iparvágány meghosszabbításával tovább nőttek a város gazdaságának infrastrukturális adottságai. Európai uniós, állami és önkormányzati forrásokból 1,9 kilométerrel hosszabbították meg a meglévő iparvágányt.

 

A beruházással kapcsolatban Borkai Zsolt polgármester elmondta, a győri önkormányzat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél kedvezőbb befektetői környezetet teremtsen, ezzel további cégeket vonzzon a városba, amelyek újabb munkahelyeket teremtenek az itt élők számára. A város az elmúlt időszakban számos gazdaságélénkítő döntést hozott, elég csak az iparűzési adó mértékének csökkentésére, vagy épp az ipari park folyamatos bővítésére gondolni. Hozzátette, fontos lépés volt, hogy az ipari park a Győr-Szol Zrt-n keresztül száz százalékban városi tulajdonba került, mert így a felmerülő kérdések és igények dinamikusan, helyben kezelhetők. Az iparvágány meghosszabbítása egy újabb fontos lépés, hiszen tovább javulnak az infrastrukturális feltételek, tovább erősödik az ide települő cégek kiszolgálása.

 

Görög Tibor, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, fő törekvésük, hogy a park a lehető legjobban megfeleljen az itt letelepedett cégek elvárásainak, és olyan szolgáltatásokat kínáljanak, hogy a jövőben minél több vállalkozás válassza otthonául a Győri Ipari Parkot. Az autópálya és a péri reptér közelsége mellett az elkészült iparvágány újabb érv a város mellett, hiszen a vasúti szállítás jelentősen megkönnyíti az itt működő cégek alapanyaggal való ellátását és a kész termékek elszállítását. Az új vágányszakaszhoz kapcsolódóan éppen ezért elkészültek azok a kitérők is, amelyek az Ipari Park nagyvállalatainak közvetlen vasúti csatlakozását biztosítják.

 

Az új, 1,9 kilométeres vágány az ipari park korábban is meglévő I. számú vágányának meghosszabbításaként épült. Összes költsége meghaladja a 800 millió forintot, amelynek 65 százalékát, 523 millió forintot az Európai Unió és a magyar állam által finanszírozott pályázat útján nyerte el a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. A beruházás közel 300 millió forintos önrészét Győr városa biztosította a Győri Ipari Park tulajdonosán, a Győr-Szol Zrt-n keresztül. Az üzembe helyezése óta havonta mintegy 120 szerelvény használja az iparvágányt.

 

A Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. 1991-ben alakult osztrák-magyar vegyes vállalatként. 2012-ben jelentős változások történtek: Győr város városüzemeltetési társasága, a Győr-Szol Zrt. lett a Kft 100%-os tulajdonosa. Az általuk üzemeltetett ipari parkban jelenleg 108 cég rendelkezik területtel és több mint 5.500 ember dolgozik. A park sikerei is hozzájárultak ahhoz, hogy a régiót jellemző munkanélküliségi ráta messze országos átlag alatti, miközben az egy főre jutó GDP meghaladja az országos átlagot.