Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Geotermikus energia Győrben

Ünnepélyes keretek között adták át a PannErgy 10,2 milliárd forint összköltségű Győri Geotermikus Projektje keretében a Bőnyi Hőközpontot. A PannErgy Csoportnak a Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatóval kötött hosszú távú hőszállítási szerződése révén, a győri távhőszolgáltatásban 24 266 lakás és 1 046 egyéb díjfizető fűtési rendszerébe jut el a geotermikus energia, továbbá az AUDI gyáregység fűtési energiájának legalább 60 százalékát fedezni fogja a Bőnyi Hőközpont által szolgáltatott energia.

 

A Győri Geotermikus Projekt hőátvevő partnereivel Sági Géza a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatójával, Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatójával, továbbá Puskás András a projektet finanszírozó hitelintézet, az Exim Bank üzleti vezérigazgató-helyettesével, illetve Németh Zoltán Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének elnökével közösen avatták fel a Győri Geotermikus Projekt keretében megvalósított Bőnyi Hőközpontot. Az átadással egy időben a PannErgy leányvállalatainak, az Arrabona Geotermia Kft. és a DD Energy Kft. rendszereinél közösen zajlik a próbaüzem a hőátvevő partnerekkel, a Győr Megyei Jogú Város távhőszolgáltatását nyújtó Győr-Szol Zrt-vel, illetve az Audi Hungaria Motor Kft-vel. A próbaüzemet néhány héten belül lezárva, megindul a teljes üzemű hőszállítás.

 

A DD Energy Kft. és az Arrabona Geotermia Kft. 2014. év elején kezdte el a Győri Geotermikus Projekt megvalósítását az első kutak megfúrásával. A két termelő és két visszasajtoló kútból, a Bőnyi Hőközpontból, és mintegy 17 km hosszú geotermikus hőszállító rendszerből álló, 10,2 milliárd forint összköltségű beruházás mintegy kétszer 1 milliárd forint értékű európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével, részben saját forrásból, másrészt az Eximbank által nyújtott finanszírozási hitelkeret bevonásával valósult meg. Az elkészült Győri Geotermikus Rendszerrel átadható éves hőmennyiség 1 100 - 1 200 terajoule.

 

A most átadott és üzembe helyezett győri rendszer, amennyiben teljes kapacitásával üzemel, éves szinten hozzávetőleg akár 67 000 tonnával csökkentheti a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok – elsősorban szén-dioxid és nitrogénoxidok – mennyiségét, továbbá a geotermikus energia csökkenti a földgáz-felhasználást – évente maximális kapacitás mellett legalább 35 millió köbméterrel – ezzel is hozzájárulva a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célok eléréséhez. „Kétségtelen tény, hogy a legjobb zöldenergia a geotermikus energia, hiszen a kitermelt hő állandó, az energiabiztonság megteremtéséhez nincs szükség fosszilis energiát használó kiegyenlítő erőművek üzemeltetésére. A termelés megkezdése, a szennyező anyag kibocsátás nélküli hőtermelés a térség levegőtisztasága szempontjából olyan volumenű, mintha Győr városában a mai naptól minden autó üzemanyag felhasználás és füstgáz kibocsátás nélkül közlekedne. Bátran mondhatom, hogy a térség legnagyobb klímavédelmi beruházása kezdte meg működését, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra teljesíteni tudja vállalásait és a megújuló energiaforrások arányát 14,65 százalékra növelje” - nyilatkozta Németh Zoltán Győr-Moson- Sopron megyei közgyűlés elnöke.

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy az EXIM finanszírozásának köszönhetően létre jöhetett a Győri Geotermikus Projekt, melyhez az Eximbank egyedüli finanszírozóként összesen 20,3 millió euro összegben nyújtott hitelt. A hosszú lejáratú beruházási hitelt a beruházás kivitelezési szakaszaihoz igazodóan több részletben folyósítottuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a finanszírozásnak köszönhetően készülhetett el az a négy kút Győr közelében, Péren és Bőnyben, amellyel a geotermikus hőforrásból mostantól kinyerhető hőenergia az AUDI fűtési és használati meleg víz igényének, továbbá Győr távhőigényének részleges kielégítését biztosítja megújuló energiaforrásból.” - mondta el Puskás András a Magyar Export-Import Bank Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese.

 

„Győrben a távhővel való fűtés régóta megbízható, kényelmes és környezetbarát módon működő szolgáltatás. A megújuló energia mostantól nagyobb szerepet kap távhőrendszerünkben, Társaságunk ezzel is igyekszik hozzájárulni környezetünk megóvásához” – fogalmazott Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Nagy várakozással tekintünk a geotermikus hőenergia-felhasználás korszerű műszaki megoldásainak gyakorlati alkalmazása elé. Bízunk benne, hogy a projekthez kapcsolódó megállapodásban megfogalmazott elvárások maradéktalanul teljesülnek, és az alkalmazott környezetbarát technológia megfelelő hatékonysággal kapcsolódik a győri távhőellátás rendszeréhez.”

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy máris igénybe vehetjük a geotermikus hőenergiát. Ezzel vállalatunk hőenergia igényének 60 százalékát fedezni tudjuk” – hangsúlyozta Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója a látogatás során. „Az energia-hatékony és környezetkímélő technológiák használata központi eleme vállalati stratégiánknak. Jelenleg is a leghatékonyabb vállalatok közé tartozunk Közép-Kelet-Európában az energiafelhasználás terén.”

 

„Nem csak nagy öröm, hanem megelégedés is számunkra, hogy másfél év megfeszített munkáját követve Magyarország második legnagyobb geotermikus hőt hasznosító rendszerét valósíthattuk meg sikerrel. Szeretném megköszönni a Magyar Állam, Győr Megyei Jogú Város, Bőny és Pér község segítségét, hőátvevő partnereink bizalmát, hiszen támogatásuk nélkül nem valósulhatott volna meg a Győri Geotermikus Projekt. Külön köszönöm munkatársainknak az állhatatos és kitartó munkájukat, mellyel közösen sikerre vittük ezt a projektet.” – nyilatkozta Gyimóthy Dénes a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója.