Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Győr-Gönyű kerékpárút: Megkezdődött a győri szakasz építése

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 200 millió forint támogatást nyert a „Győrszentiván Kertváros és Gönyű, Dózsamajori bekötő út közötti kerékpárút építés, I. ütem” című KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0006 azonosítószámú projekt keretében, melynek támogatási szerződését 2015.08.07-én írták alá. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt önrészt nem igényel, támogatási intenzitása 100 százalékos. A beruházás befejezésének várható ideje: 2015.10.31.

 

„Győr kerékpárosbarát település, kerékpáros infrastruktúráját folyamatosan fejleszti, amelyhez az önkormányzati forrásokon túl rendszeresen keresi a pályázati lehetőségeket is. Az elmúlt időszakban mintegy hat kilométerrel bővülhetett a város belterületi bicikliút-hálózata, elkészülhetett a Győr-Abda kerékpárút, szeptember elején pedig – a tesztüzem lezárultával – „élesben” is elindulhat a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer, a GyőrBike működése városunkban. A Győr-Gönyű kerékpárút első ütemének megépítése egy újabb fontos állomása ennek a fejlesztéssorozatnak, amely a mindennapi közlekedést, munkába, iskolába járást, de a kerékpáros turizmust is jól szolgálja.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester a beruházással kapcsolatban.

 

Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, győri országgyűlési képviselő kifejtette, nem csak Győr, de a térség számára is nagyon hasznos fejlesztésről beszélünk, amely a kormány júniusi döntésének köszönhetően az első ütemben mintegy 2,4 km-es szakaszon valósulhat meg Győrszentiván Kertvárosban az Erdősor utca és a Kálmán Imre utca között. Az államtitkár hangsúlyozta, a Gönyű közigazgatási határán belüli szakasz szintén egy nyertes pályázatnak köszönhetően már kivitelezés alatt áll, a Győrszentiván Kertvárosból induló szakasz építése most kezdődik, vagyis már csak a két szakasz közti összeköttetés marad hátra, ami szintén nem várat magára sokat a tervek szerint. Mint a gönyűi kikötői fejlesztés miniszteri biztosa hozzátette, az említett gönyűi szakasszal együtt nemsokára a kikötő is elérhetővé válik, ami az ott dolgozók érdekében is fontos lépés.

 

Dr. Sik Sándor Győrszentiván városrész önkormányzati képviselője elmondta, a városrész számára fontos, és nagyon hasznos beruházásról van szó, hiszen a területről sokan járnak munkába kerékpárral. Korábban többen – szabálytalanul – az 1. számú főúton közlekedtek, ami rendkívül balesetveszélyes volt. A megépülő kerékpárút összekapcsolja Győr városrészeit Győrszentiván Kertvárossal, így a közlekedés sokkal gördülékenyebbé és biztonságosabbá is válik. „Becslések szerint az új utat napi szinten több mint hatszáz kerékpáros használhatja majd, akik kulturált körülmények között, biztonságban érhetik el úti céljukat, legyen szó akár munkába, iskolába járásról, akár kerékpáros turizmusról.

 

A projekt közvetlen célja a Győrt Gönyűvel összekötő hivatásforgalmi és turisztikai célú kerékpárút megépítése, a helyi, mindennapi kerékpározáshoz szükséges úthálózat megteremtése a kerékpárosok igényeihez és a forgalmi helyzethez alkalmazkodó műszaki megoldásokkal. Ennek első üteme Győr közigazgatási határán belül Győrszentiván Kertvárosban az Erdősor utca és a Kálmán Imre utca közötti kerékpárút megépítése.

 

Az 1. számú főút forgalma vitathatatlanul nagy, elsősorban a Győr és Budapest között közlekedő gépkocsi forgalom miatt. Győrszentiván Kertváros és Győr között naponta több ezer ember ingázik. A projekt célja ezért az is, hogy az ingázók közül minél többen közlekedhessenek kerékpárral, csökkentve ezzel is az utak forgalmát és a környezetterhelést, a megépítendő kerékpárút biztonságában. A projekt hosszú távú célja egy egységes kerékpáros úthálózat létrehozása a már meglévő, illetve a jelen pályázattal kialakításra kerülő elemek felhasználásával. A kivitelezés II. ütemével, illetve a Gönyű Község Önkormányzata által, nyertes pályázatból jelenleg kivitelezés alatt álló belterületi szakasszal együtt a jövőben létrejön a Győrt és Gönyűt összekötő, közel 10 kilométeres, egységes kerékpárút.