Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Herman Ottó emlékezete

A Herman Ottó emlékévben csütörtökön konferenciát rendeztek az utolsó polihisztor tiszteletére, akinek emlékét mostantól kerámiakép is őrzi Győrben…


A 2014-es esztendő hazánkban az utolsó magyar polihisztor halálának századik évfordulója emlékére hivatalosan Herman Ottó emlékév. Április 24-én a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltsége és a győri önkormányzat rendezett előadóülést a Herman Ottó emlékév programsorozat részeként a sokoldalú tudós halála 100. évfordulójának tiszteletére. A Föld Napja ünnephez kötődően nem csak az utolsó magyar polihisztorra emlékeztek, de bemutatták az általa kutatott területek mai vonatkozásait is.


Borsi Róbert önkormányzati képviselő, az esemény támogatója és védnöke köszöntötte a megjelent mintegy száz győri diákot. Mint mondta, az embert az intelligenciája, a gondolkodás, az alkotás képessége emeli ki az állatvilágból. Herman Ottó egy nagy gondolkodó volt, aki nem csak felelősséget vállalt a környezetért, de küldetése volt, hogy azt megismertesse másokkal is. Számos tudományágban alkotott maradandót, így munkássága máig hat.

Herman Ottót az utolsó polihisztornak is nevezik, hiszen nem csak természetkutató, zoológus, de néprajzkutató, régész és politikus is volt, és számos művészeti ágban is jeleskedett. A konferencián nem csak alakját, de a tudományra tett hatását is méltatták.

Lapunk kérdésére Némethné Deák Irén a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltségének vezetője elmondta, a tudóst a tehetség, sokszínű tevékenység, minden részletre kiterjedő figyelem, szenvedélyesség, jellemezte, aki autodidakta módon tanult, munkásságával mégis maradandó értéket hagyott hátra. „Zoológusként a sáskákat, pókokat, madarakat és vonulásukat tanulmányozta, a halakat kutatta. Néprajztudósként a halászat és a pásztorkodás témája izgatta, ősrégészként felismerte a bükki ősemberleletet. Mindezek mellett a halászat és pásztorkodás nyelvkincsét, a népnyelv kifejezéseit gyűjtötte, de fontos szerep jutott a publicisztikának, az ismeretterjesztésnek, a

fényképészetnek, valamint a művészi színvonalú természet- és a néprajzi hitelességű hangszerábrázolásoknak. A győri rendezvénysorozattal ezeket az értékeket, és persze kutatásának főbb megállapításait mutatták be a középiskolásoknak, a természettudományokat vonzó közelségbe hozva a számukra.

 

A konferenciával egy időben a Városháza aulájában Kis István Péter a Győri Fotóklub Egyesület tagjának természetfotóiból nyílt kiállítás.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a tudós előtt nem csak a konferenciával tiszteleg a város, de mostantól emlékét üvegmozaik kép is őrzi. Győrben már hagyomány, hogy múltunk nagy alakjait közterületen elhelyezett képeken is megörökítik. A képviselő és a kirendeltségvezető a Herman Ottó utca 37. számú épületnél leplezte le Herman Ottó portréját, Sándor József Péter képzőművész alkotását. A kép a fiatal, szenvedélyes, méltóságtejes tudós arcképét jeleníti meg az utókor számára.