Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

„Keresztablak” Marcalváros II-n

Kontur András alkotása – amely mostantól a győri lakótelepet díszíti – látványos módon utal világunk kettősségére, a szeretet és jóság, valamint a szörnyűségek, a háborúk ellentétére.

 

„A mű minden oldalról egy-egy ablakot jelenít meg. Ha szemből, illetve hátulról nézzük, akkor két templomablak szerű nyílást láthatunk, amely a szeretetre, jóságra, a boldogságra, a békére és Istenre utal. A két oldalsó részen apró, lőrés szerű börtönablakok jelennek meg, amelyek pedig a szörnyűséget, a raboskodást, a háborút, az emberi gonoszságot idézik meg.” – fogalmazott Kontur András, a köztéri szobor alkotója. Hozzátette, az alkotást úgy állították fel az Illyés Gyula utca park részében, hogy a nap mindig átsüt valamelyik kis ablakon, így teszi élővé a fény a művet. A minden oldalról térplasztikaként fénnyel játszó és működő műalkotás ablakai egy belső fénykeresztet rajzolnak ki.

 

„Győr, és a városrész egy újabb értékes szoborral gazdagodott, méghozzá egy olyan köztéri alkotással, ami gondolkodásra készteti a nézelődőt, és szabadságot ad a szemlélőjének. Egy olyan művet avathatunk fel, amelyről mindannyiunkban más és más asszociációk törnek elő. – fogalmazott Rózsavölgyi László a terület önkormányzati képviselője, aki a művésszel közösen leplezte le a Keresztablak elnevezésű alkotást.

 

Grászl Bernadett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kifejtette, a 2014. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényeként rendezték azt a kortárs szobrászati szimpóziumot, amelyen négy fiatal szobrászművész mutatkozott be. A szobrok a Köztéri Művészetért Alapítvány közreműködésével jöttek létre, a művek létrehozását a győri önkormányzat és helyi gazdálkodó szervezetek, mint a QP. Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., a ProMinent Magyarország Kft., a SZAVILL Consulting Szolgáltató és Tanácsadó Kft., a Kiss Műanyagtechnika 2003 Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. segítették támogatásukkal. A szobrok már alkotásuk folyamatában előrevetítették annak lehetőségét, hogy állandó elhelyezést nyerve esztétikai értékeikkel gazdagítsák a város köztereit. Korábban Ámmer Gergő Bercsényi szobrát helyezték el a Bercsényi ligetben, most pedig Marcalváros II. gazdagodott Kontur András művével.