Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Kezdődik az állatkerti fejlesztés kivitelezése

A Xántus János Állatkert fejlesztése elsőként jutott a Modern Városok Program győri elemei közül a kivitelezés fázisába. Szerdán a munkaterület-átadása is megtörtént.

 

„Orbán Viktor miniszterelnök úrral 2017 áprilisában egy olyan megállapodást írtunk alá, amelyben álmok szerepeltek. Ezek az álmok Győr hosszú távú és fenntartható fejlődéséről szólnak, és ezek az álmok elindultak a valósággá válás útján.” – fogalmazott a Borkai Zsolt a terület átadásakor. A polgármester hangsúlyozta, az állatkert nem véletlenül került bele a Modern Városok Program fejlesztései közé, hiszen Győr egyik gyöngyszeméről beszélünk, amely évente mintegy 150 ezer látogatót fogad. „Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szórakozási, kikapcsolódási és tanulási lehetőséget biztosít, s az összességében több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztés-csomag révén egy európai szintű állatkerttel gazdagodik a város.”

 

A polgármester köszönetet mondott a Magyar Államnak a támogatásért, az állatkert igazgatójának és dolgozóinak, valamint a Modern Városok Program elemeinek előkészítésében részt vevő munkatársaknak, mert – mint mondta – több projekt is hamarosan elérkezik a kivitelezés startvonalához.

 

„Tavaly ünnepeltük az állatkert ötvenedik születésnapját, és az önkormányzat jóvoltából már eddig is több százmillió forintot tudtunk a felújításra fordítani. A cél az afrikai kontinens állatvilágának bemutatása, a mostani fejlesztés első ütemében Észak-Afrikától – vagyis az új főbejárattól Közép-Afrikáig, vagyis az orrszarvúházig jutunk el.” – hangsúlyozta dr. Andréka György az állatkert igazgatója. Kiemelte, egy keskenyszájú orrszarvú tenyész csapat létrehozása a cél, vagyis öt példány a kiveszőben lévő fajból. Az állatok fokozatosan érkeznek majd Győrbe, a felújítás elkészültekor várhatóan két példány kap helyet a kifutóban. Mivel keskenyszájú orrszarvúból szabadon csak mindössze körülbelül ezer példány él, a Xántus János Állatkert ezzel a küldetéssel a fajmentéshez is igyekszik hozzájárulni.

 

A várhatóan 2020-ban elkészülő teljes fejlesztés során új főbejárat, orrszarvúház és Himalája-bemutató épül, bővül a zsiráfház és a majomház, megtörténik a gazdasági épület és az állategészségügyi központ felújítása-bővítése is. A projekt részeként az állatkert már új területtel gazdagodott, amelyen elefántház és pingvin-bemutató létesül.

 

A mostani munkaterület-átadás az első két elem megvalósításához, vagyis a főbejárat és az orrszarvúház munkálataihoz kapcsolódik. A főbejárattal kapcsolatban elmondható, hogy a fogadóépületben látogatói teret, pihenőt, ajándékboltot és vizesblokkokat alakítanak ki mintegy 180 négyzetméteren, emellett látványos műszikla készül 160 négyzetméteres felülettel. Az orrszarvúház a jelenlegi zsiráfház bővítményeként készül el, és a zsiráfok elhelyezésére alkalmas, nagy belmagasságú részt is tovább magasítják. Hat orrszarvú-boksz épül 38 és 50 négyzetméter közötti alapterületekkel.

 

Előbbi beruházás értéke mintegy 175 millió forint, s a tervek szerint a kivitelezés ez év végén befejeződik, így a következő tavasszal már az új fogadóépületben várják az állatkertbe érkezőket. Az orrszarvúház beruházási költsége mintegy 210 millió forint, s a munkálatok befejezése a jövő év elejére várható.

 

A kivitelező mindkét esetben a Fodor Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. konzorciuma. Vezetőik, Fodor Géza és Varga Zsolt rendhagyó módon vehették át a polgármestertől és az állatkert igazgatójától a munkaterületet, hiszen a kivitelezés megkezdéséhez szükséges szerszámokat Petra, a dromedár hozta magával a hátán.