Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Könyvszalon tizennegyedszer

2014. november 7-9. között ismét megrendezik városunkban az irodalom, az olvasás ünnepét. A könyves seregszemlét számos kulturális program is kiegészíti.

 

„Az, hogy a könyvszalont városunk legnépszerűbb rendezvényei között tartják számon, egyrészt azt bizonyítja, hogy az olvasás élménye nem veszett ki a modern technológiák térhódításával, másrészt pedig a győri irodalmi seregszemle magas színvonalát mutatja, amely minden korosztályt meg tud szólítani.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a Győri Könyvszalon hivatalos sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az önkormányzat 15 millió forintos támogatásával megvalósuló november eleji hétvége egy igazi ünnep írónak és olvasónak egyaránt.

 

Horváth Sándor Domonkos a szervező Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója kifejtette, az idén is a Győri Nemzeti Színház lesz a fő helyszín, ahol péntektől vasárnapig 10-19 óra között böngészhetjük a honi kiadók kínálatát. A rendezvény megnyitóját november 7-én 11 órától tartják a színházban, ahol az alkotói díjat is átadják. Az idei kitüntetett Czigány György, költő lesz, aki 16 órától szerzői estet is tart. A megnyitó műsorában Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes és Lukács Sándor Jászai-díjas színész közreműködik.

 

A három nap során számos író-olvasó találkozó, előadás, koncert és gyermekprogram várja az érdeklődőket. A rengeteg program közül mindössze három fizetős, Halász Judit és Kovács Kati szombati, valamint Deák Bill Gyula vasárnapi koncertje. A többi program ingyenes, de néhány nagy érdeklődésre számot tartó előadás csak díjmentes belépőjeggyel látogatható. Ilyen többek között a Makám, vagy a Kaláka együttes koncertje, Szalóki Ági Karády-estje, a Fehérlófia bábelőadás, vagy épp a Maksa Híradó. Ezekre a színházban lehet jegyet váltani.

 

A programok sorában fókuszba kerül Radnóti és kora (halálának 70-ik évfordulója alkalmából – a november 7-9-i hétvégén több emlékező ünnepséget rendeznek, ekkor avatják az új Radnóti szobrot is az abdai emlékhelyen), az idei konferencia témája pedig a digitálisan születő kultúra könyvtári megőrzése lesz. A könyvszalonon az idén is bemutatkoznak a győri szerzők, valamint Győr nyolc testvérvárosa is. A beszélgetésekre olyan művészek, szerzők érkeznek, mint Lovasi András, Bereményi Géza, Háy János, Varró Dániel, Nemere István, vagy Koncz Gábor. A kicsiket mindhárom nap mesekuckó várja 10-18 óra között.

 

A könyvszalon részletes programja itt olvasható.