Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Ma is él a Szent László-i hagyomány

A Szent László-év alkalmából az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével mutatták be, amit a hagyományos győri körmenet követett. A városi díszközgyűlésen Borkai Zsolt polgármester adta át a Szent László-díjakat.

 

A Szent László-évben már eddig is számos kiemelt szakrális és világi programmal emlékeztek az uralkodóra, s az ünnepség-sorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye épp a június 27-i nap volt. A szentmisét megelőzően a város koszorúzási ünnepségen tisztelgett Szent László szobránál, ahol az önkormányzat Borkai Zsolt polgármester vezetésével helyezte el az emlékezés virágait.

 

Az ünnepi szentmisét ezúttal szabadtéren, a Dunakapu téren tartották, ahol Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette a szertartást. A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Kövér László az Országgyűlés elnöke, a magyar kormány több tagja, megyénk és városunk képviselői. A szentmisén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői koncelebrálták. A mise után a győriek körmenetben hordozták a város utcáin Szent László hermáját. (A délelőtti programokról részletesen itt olvashat.)

 

„Szent Lászlót nem csak korában, nem csak történelmi korokon át tartották hazánk egyik legnagyobb hatású uralkodójának, de még ma is igazi példakép, szelleme még ma is iránymutatásul szolgál. Mi sem bizonyítja mindezt a legékesebben, hogy a 2017-es esztendő hivatalosan is Szent László Év, amikor a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára emlékezünk.” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Somogyi Tivadar. Az alpolgármester hozzátette, Győr az a város, ahol az emberek tudatosan és tudat alatt is őrzik a Szent László-i hagyományokat, és nem engedik, hogy a modern világ felületessége feledésre kárhoztassa mindazon erkölcsi útravalót, amelyet neki köszönhetünk. „Június 27-e ennek a küldetésünknek a legfényesebb napja, amelyet, mi győriek egyenesen Szent László napnak nevezünk már hosszú ideje. Az egyházmegyével karöltve szervezzük programjainkat, s tisztelgünk a hagyományok előtt.”

 

Az emlékező gondolatok után Borkai Zsolt polgármester adta át a Szent László-díjakat. Gáti Oszkár Jászai-díjas színművész, a Menház Színpad művészeti vezetője kimagasló színészi és szinkronszínészi munkássága, valamint színházalapító és -szervező tevékenysége elismeréseként, míg Hatos Hajnalka középiskolai tanár, a Hatos és Társa Nyelviskola Kft. ügyvezetője kiváló nyelvtanári munkája, valamint a nyelviskola és vizsgaközpont létrehozásában és működtetésében nyújtott teljesítménye miatt vehette át az elismerést. Dr. Ruppert István orgonaművész, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja Győr város hírnevét öregbítő, magas színvonalú, nemzetközi szinten is elismert művészeti munkája és egyetemi tanárként, illetve intézetvezetőként végzett teljesítményéért kapta meg a Szent László-érmet.

 

Az ünnepségen a Liszt Ferenc Zenei Alapfokú Művészeti Iskola adott műsort, Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színművésze pedig a Szent László király himnusza című költeményt szavalta.