Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Megemlékezések március 15-én

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire emlékezett a város. A díszközgyűlésen átadták a díszpolgári és a Pro Urbe Győr díjakat...

 

Elsőként Simon Róbert Balázs államtitkár, országgyűlési képviselő mondta el beszédét, melyben kiemelte, hogy március 15. a legszebb, a nemzeti összetartozásunkat leginkább kifejező, legörömtelibb ünnepünk. Szólt arról, hogy a magyar forradalom és szabadságharc nemzeti önazonosságunk alapja, az 1848-as forradalom nemzetalkotó eszméi olyan alapokat teremtettek, amelyek később a kiegyezéshez, 1956-hoz és a rendszerváltáshoz is alapot adott. Az államtitkár felelevenítette: olyan elődeink, hőseik vannak, akik az egységet, a nemzeti békét, és az európai felzárkózást állítják elénk példaként. Olyan hősök, akik egész Európának például szolgálnak, mert nem legyőzni, megsemmisíteni akarták azt, ami volt, hanem jobbá tenni, megértetni a világgal, hogy közös nemzetben gondolkodva is lehet európai értéket, haladást és fejlődést elérni. Simon Róbert Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy március 15-e legfontosabb üzenete a jövőnek: bátorság és összefogás.

 

„Petőfiék tudták, hogy mikor és mit kell cselekedni! Ez az a példa, ami a ma emberének is üzenetértékű! Az ország sorsát nem bízhatjuk másokra, az ország sorsa a mi kezünkben kell, hogy legyen! A szabadság fontos érték, fontos az egyén szabadsága, mint ahogy fontos a nemzet szabadsága is! Ez az, amiért 1848-ban kiálltak a forradalmárok, és ez az, amiért 48-ban és 49-ben harcoltak a szabadságharcosok. Sok áldozatot követelt, s látszólag meg is bukott ez a szabadságharc, de 48 után már semmi nem volt ugyanolyan, mint annak előtte.” - fogalmazott ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester, aki megemlékezett az öt évvel ezelőtti hóviharról, és a győriek bátor helytállásáról, amivel a bajba jutottakat segítették. A Honvéd ligeti koszorúzási ünnepségen a Győri Nemzeti Színház emlékező műsorát követően a különböző szervezetek helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

 

A Szent István úton a győriek megtekinthették a díszalegység felvonulását, amelyben a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium közreműködött.

 

A Városháza dísztermében délben kezdődött az ünnepi díszközgyűlés, ahol Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, „Március 15-én nem csak a hős elődökről emlékezünk meg, hanem az ünnepi díszközgyűlés keretében köszönetet mondunk napjaink jeles személyiségeinek is. Ezért adjuk át a város díszpolgára és a Pro Urbe Győr díjakat, és természetesen ugyancsak nem véletlenül ekkor adjuk át a városi sajtódíjakat is! „

 

Bogisich Ferenc vezérigazgató munkahelyteremtő, valamint a győri oktatási, egyházi, kulturális és sportélet támogatását szolgáló széleskörű szponzorációs tevékenysége elismeréseként vehette át a díszpolgári címet. Ezt az elismerést kapta dr. Skaliczky Zoltán szervezési igazgató, osztályvezető orvos példa értékű idegsebészeti gyógyító tevékenységéért, egyedülálló műtéti technikák magas színvonalú alkalmazásáért. Díszpolgári címben részesült a Győri Balett Társulata is Győr város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenysége elismeréseként.

Pro Urbe Győr díjat kapott Hancz István, a Győri Ipartestület titkára több évtizedes, a győri vállalkozások és iparos műhelyek fejlődése érdekében végzett aktív tevékenysége elismeréseként, Kuti József nyugalmazott egyetemi oktató több évtizedes, magas színvonalú pedagógusi munkássága, valamint Győr város felsőoktatása életében betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként, valamint Csenár Imre, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke a honvéd hagyományőrzés terén végzett kiemelkedő egyesületvezetői tevékenysége és helytörténeti munkássága elismeréseként.

 

A városi sajtódíjat Marcali Gábor a Győrplusz Média Zrt. fotóriportere és Szabó Gábor a Kisalföld szerkesztő-újságírója vehette át.