Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Megemlékezések Szent László Napon

A győri önkormányzat és a katolikus püspökség rendezte programok keretei között emlékeztünk lovagkirályunkra. A Szent László díjat négyen vehették át…

 

„A magyar történelem sokszínűségének, kultúránk gazdagságának egyik fontos építőköve az a hagyomány, amit Szent László kultusza jelentett egykor, és szerencsére jelent mind a mai napig. A lovagkirály nemzetünk kiemelkedő alakja, sorsunk alakítója volt, egy igazi országépítő uralkodó, aki nem csak a belső rendet alakította, de megerősítette hazánkat Európában.” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester ünnepi köszöntőjében. Hozzátette, mi, győriek büszkék lehetünk múltunkra, büszkék lehetünk hagyományainkra, és büszkék lehetünk arra is, ahogy ezeket a felemelő hagyományokat ápoljuk, így múltunk értékeit a jelen részévé tudjuk tenni. Az önkormányzat igyekszik mindent megtenni azért, hogy ezek a hagyományok valóban itt legyenek velünk a mindennapokban, segítséget nyújtsanak az eligazodáshoz, segítséget önmagunk elhelyezéséhez a világban. „Ennek érdekében újítjuk fel szisztematikusan műemlékeinket, a temetők katonasírjait, gondozzuk emlékhelyeinket, és szervezünk rendszeresen olyan programokat, amelyeken keresztül a győriek maguk is bekapcsolódhatnak az emlékezésbe, kultúránk értékeinek közös őrzésébe.”

 

„Meg kell említenem, hogy az önkormányzat ebben a küldetésében nincs egyedül, sőt! Rengetegen vesznek részt benne! Lehet, hogy elfogult vagyok, de szerintem nagyon kevés olyan város van, amelynek lakói annyira lokálpatrióták, mint a győriek! Nincs olyan év, hogy ne gazdagodna a város valamelyik győri vállalkozás felajánlása révén egy-egy köztéri alkotással. (…) A hagyományőrzésből rengeteg szervezet, egyesület, civil közösség is kiveszi a részét, és ezek azok az erős alapok, amelyre sokkal könnyebb az építkezés. Ezek azok a fundamentumok, amelyek megalapozzák a város folyamatos gyarapodását.”

 

A díszközgyűlésen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester olvasta fel a közgyűlés határozatait, Borkai Zsolt polgármester pedig átadta a Szent László díjakat. Bende Ildikó színművész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja több évtizedes kimagasló és egyedülálló színészi és előadóművészi munkásságának elismeréseként vehette át az elismerést. Dr. Dubán Dénes állatorvos, a győri ETO többszörös válogatott kézilabdázója több évtizedes, példamutató szakmai munkája és kiváló sporteredményei, valamint az állatvédelem terén kifejtett önzetlen tevékenysége elismeréseként kapta a Szent László-érmet. Szalai Tamás vendéglátóipari szakember, a Szalai Vendéglő Kft. és a Nádorkert Kft. tulajdonosa és ügyvezetője a tradicionális vendéglátás területén nyújtott, több évtizedes, magas színvonalú teljesítménye, valamint a győri lokálpatrióta kezdeményezések támogatójaként végzett tevékenysége miatt, míg dr. Szigethy Gábor író, rendező, a Győri Polgári Szalon vezetője a város kulturális életét gazdagító, magas színvonalú és értékteremtő rendezői és publikációs tevékenysége, valamint a Győr város értékeit népszerűsítő munkássága elismeréseként részesült a díjban.

 

A díszközgyűlést a a Cant’ Art Énekegyüttes műsora zárta, amelyben Jáger András a Győri Nemzeti Színház művésze közreműködött. Az ünneplők fél hattól koszorúzzák meg Szent László szobrát a Káptalandombon, este hat órától pedig ünnepi szentmise kezdődik a Bazilikában, amelyen szentbeszédet mond Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense, katonai ordinárius. A misét a Szent László napi körmenet követi, amelyben a győri polgárok tiszteletük jeléül hordozzák körbe Szent László hermáját a belváros utcáin. A körmenet végeztével a Győri Filharmonikus zenekar ünnepi hangversenyt ad. A hangversenyre a belépés ingyenes.