Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Megnyílt a lokálpatrióta könyvesbolt

Minden, ami győri. Röviden így jellemezhetnénk a kis belvárosi butik kínálatát, amely hétfőn nyitott a Baross út 4. szám alatt. A Kisfaludy Könyvtár épületének aljában helyet kapó könyvesboltban győri szerzők, intézmények kiadványait találjuk …

 

„Több mint tíz évvel ezelőtt fogalmaztuk meg azt a célt, hogy erősítsük a győriek lokálpatriótizmusát, hangsúlyozzuk, és közösen folyamatosan gazdagítsuk a város értékeit, hogy az itt élők minél büszkébbek legyenek Győrre.” – fogalmazott a megnyitón Borkai Zsolt. A polgármester hozzátette, mára ez a cél valósággá vált, hisz Győr fejlődése éppen a városukat szerető polgárok tevékenysége révén olyan dinamikus. Hogy valóban büszkék vagyunk erre a városra, jól mutatják az olyan kezdeményezések, mint a könyvtáré, hiszen a lokálpatrióta könyvesboltban ízig-vérig győri kiadványok találhatók. A polgármester kiemelte a Könyvszalon sikerét is, amely a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye. Emlékeztetett arra, hogy a győri szerzők ezen a könyvünnepen is évről-évre megmutatják, hogy a város közössége nem csak élvezője, de alkotója is a magyar irodalomnak.

 

„Győr sétálóutcáján vagyunk, ahol sokszor áramlik a tömeg, és ennek az áramlásnak a forrásában, a Baross út elején nyílt meg a lokálpatrióta könyvesbolt.” – kezdte dr. Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, aki egyben a győri Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatra is utalt, amelynek vezérmotívuma ugyancsak az áramlás. Hangsúlyozta, Győrben olyan értékes művek születnek, amelyeket érdemes egy helyen elérhetővé tenni, ezáltal még jobban megismerhető városunk, és a Győrben rejlő értékek. A könyvtár és a Győr Projekt Kft. üzemeltetésében működő üzlet a Győrről, győriekről szóló, illetve győri szerzők, vagy intézmények által írt, győri kiadók által kiadott könyveket, albumokat gyűjti össze, ezért kínálata folyamatosan bővül. Már most megtalálható a levéltár „Győri tanulmányok” sorozata, a Műhely folyóirat tematikus számai, a könyvtár, vagy éppen a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiadványai, elérhetőek lesznek a négy győri kiadó (Hazánk, Magyar Kultúra, Palatia, Tarandus) könyvei is. Emellett igyekeznek olyan kevésbé ismert műveket is beszerezni, amelyek olyan intézményekhez kötődnek, melyek alapvetően nem foglalkoznak kiadványok megjelentetésével, de egy-egy jeles alkalom kapcsán mégis létrehoztak egy értékesnek tekinthető albumot, legyen az középiskolai évkönyv vagy intézmények, társulatok története. Végül, de nem utolsó sorban a győri önkormányzat kiadványai, mint a Győr Könyv, vagy hazánk első olimpiai eseményének krónikája, az EYOF album is megtalálható az üzletben.

 

A Baross út 4. szám alatt megnyílt könyvesbolt hétköznapokon 14:00-18:00 óra között tart nyitva. Az üzletben folyamatosan bővülő győri műveket találunk, és időről időre – a dedikálások alkalmával - a szerzőkkel is találkozhatunk.