Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Piac a Dunakapu téren és a Tarcsay utcában is

Újra értékesíthetik portékáikat az őstermelők a megújult Dunakapu téren, miközben zavartalanul működhet tovább februártól a Tarcsay Vilmos utcába költöző városi piac.

Borkai Zsolt a részletekről szólva elmondta, a korábbi ígéretekhez híven lehetőségük nyílik az őstermelőknek visszaköltözni a Dunakapu térre, ahol rendszeresen, keddi és pénteki napokon árusíthatnak. Az önkormányzat szándéka, hogy a Belváros szívében megszépült téren rendezett, egységes képet mutató termelői piac működjön, ahol olyan minőségi zöldség-gyümölcs, és bio élelmiszer termékek jelennek meg, amelyek egyrészt felkeltik a győri vásárlók érdeklődését, másrészt pedig a hozzánk érkező turisták számára is vonzerőt jelentenek. – tette hozzá a polgármester. Ehhez a piacot működtető Győr-Szol megfelelő nyitott pavilonokat biztosít az árusoknak, amely egy egyedi hangulatú, minőségi termelői piacot eredményez majd. Mindez az önkormányzat reményei szerint a Belvárosba vonzza a vásárlókat, ami a belvárosi üzletek forgalmára is jótékonyan hathat.

 

A város a piacosok felől érkező másik elvárásnak is igyekezett megfelelni, akik a termékkategóriáktól függetlenül szerettek volna együtt maradni, ezért nem szűnik meg a korábbi, vegyes termékeket kínáló szerdai és szombati piac sem. A Vársoréti piac ugyan elköltözik a volt Rába területéről, azonban a belvároshoz és a megszépült Dunakapu térhez közelebb eső területen, a Tarcsay Vilmos utca Móricz Zsigmond rakpart és Türr István út közötti szakaszán található telken talál otthonra február elsejétől. A piacnapok száma ezzel tulajdonképpen megkétszereződik a Belvárosban, hiszen a későbbiekben kedden, szerdán, pénteken és szombaton is vásárolhatunk a termelőktől.

 

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a Dunakapu téren a szolgáltató első lépésként esztétikus árusítóhelyek kialakítását tervezi, és várja azok jelentkezését, akik szívesen értékesítenék itt minőségi portékájukat. Az árusok a Győr-Szol által rendelkezésre bocsátott egységes pavilonokat használhatják. Az árusítóhelyek legkisebb mérete 3 négyzetméter, melynek havi bérleti díja bruttó 4600 forint/m2. Az árusításra a Győr-Szol Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságán, írásban lehet jelentkezni, illetve bővebb információt az ingatlan@gyorszol.hu e-mail címen lehet kérni. A pályázat részleteit a Győr-Szol Zrt. honlapján (www.gyorszol.hu) 2015. január 31-ig közzéteszi.

Ez alapján nem csak a zöldség-gyümölcstermelők, de mézárúk, fűszerek, sajtok, füstölt húsok, palánták, de akár kézműves csokoládék és más magas minőségű termékek kaphatnak helyet a téren.

 

Németh Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke köszönetet mondott a városnak azért az országosan is egyedülálló kezdeményezésért, amelynek révén egy olyan minőségi termelői piac jöhet létre Győrben, amely nem csak a vásárlókat szolgálja ki, de turisztikai vonzerővel is bír. „A Dunakapu téri piac nagy lehetőség a kistermelők számára, akik élnek ezzel, hosszú távon megteremthetik a bizalmat termékeik iránt.”

 

Obertolné Horváth Tímea a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány képviseletében kifejtette, nagy reményeket fűznek a két piac megnyitásához, hiszen azok forgalmat generálnak a Belvárosban, amelyből az ott működő üzletek is profitálhatnak. Különösen a Dunakapu téri piac elindítása adhat új lendületet a számukra, de a vegyes piac átköltözése is örömteli a számukra, hiszen az eddiginél közelebb hozza a városközponthoz a vásárlókat.

 

A Városréti piac átköltözésével kapcsolatban Sági Géza elnök-vezérigazgatótól megtudtuk, a piac eddig bérelt területen működött, ám az ingatlan tulajdonosa, a Rába Nyrt. a bérleti szerződést felmondta, így a piacnak 2015. február elsejéig el kell költöznie. A Győr-Szol Zrt. a piac működésére alkalmas területet alakított ki a Tarcsay Vilmos utcában. A közel 4000 négyzetméteres ingatlanon mintegy 20-25 kereskedő, 13-15 mozgóárus, büfé és 80 őstermelő kulturált elhelyezésére van lehetőség. A terület előnye, hogy közelebb esik a belvároshoz, a megújult Dunakapu térhez, a korábbi konténeres árusítás pedig állandó épületbe költözik, és a citybusz továbbra is megáll a közelben.

 

A terület azokon a napokon, amikor nincs piac, fizetős felszíni parkolóként működik, tovább bővítve a belvároshoz közel eső, a frekventált részektől pár percnyi sétára található, elérhető autóbeállók számát. Az autósok minden héten vasárnap 20 órától kedd 20 óráig és szerda 14 órától péntek 20 óráig használhatják a 120 férőhelyes, sorompós ki- és beléptetővel felszerelt parkolót, óránként 50 forintért, egyéb időpontokban kötelesek a területet szabadon hagyni. A Győr-Szol Zrt. speciális, a Tarcsay úti parkolóba érvényes bérleteket is kibocsát havi bruttó 3.800 forintos áron, melyek piacnapokon az ebben a parkolási zónában található felszíni parkolók igénybevételére is jogosítanak.

A Tarcsay úti piac nyitónapja tehát február 4. szerda, a Danukapu téri piac a tér átadását követően, az ott árusításra kerülő termékek szezonjának beindulásával, várhatóan április-május körül nyílik meg