Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Továbbjutott Győr az Európa Kulturális Főváros pályázaton!

Rendhagyó és sikeres prezentáció után továbbjutott Győr a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott versenyben. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön délben jelentették be: a hét pályázó magyar város közül Győr, Debrecen és Veszprém készülhet a második fordulóra.

 

A döntést a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Aiva Rozenberga, a Független Szakértői Testület elnöke, Káel Csaba a testület elnök-helyettese és dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért pályázó magyar városok előzetes kiválasztásának eredményeként Győr, Debrecen, Eger, Gödöllő, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém közül végül Győr, Debrecen és Veszprém folytathatja pályázatát.

 

„Tavaly, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres megrendezésével bebizonyítottuk, hogy Győr nagyszerű vendéglátója Európának, és képes arra, hogy egy ennyire nagyszabású programot lebonyolítson. Győrben azonban nem csak a sport, hanem a kultúra is otthon van, városunk rengeteg olyan értéket rejt, amely méltó arra, hogy a szélesebb nagyközönség is megismerje. A győri és a magyar kultúra a szívügyünk.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a zsűri számára sikerült mindezt megfelelően bemutatni, és így a város versenyben maradt az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címéért. „Ez már most egy óriási siker, hiszen egy nagyon erős mezőnyből tudtunk továbbjutni, Győr már mindenképpen nyertese a pályázatnak! Örömteli az is, hogy az Orbán Viktor Miniszterelnök Úrral aláírt megállapodásunk révén olyan nagyszabású fejlesztések valósulhatnak meg városunkban, amelyek kulturális infrastruktúránk színvonalát tovább emelik, és ezzel a sikeres rendezéshez is hozzájárulhatnak. Nagyon köszönöm minden szakembernek, támogatónak, és minden győrinek a segítséget, amit a pályázat készítéséhez nyújtottak, a munka dandárja most kezdődik, és azon leszünk, hogy a végső döntés is hasonlóan pozitív legyen a városra nézve.” – zárta szavait a polgármester.

 

A győri pályázatot egyébként szerdán mutatta be a győri delegáció a 12 tagú zsűri előtt. A győriek rendhagyó prezentációval készültek, amelyben megelevenedtek a város nevezetességei, és megelevenedett az áramlás is, amely Győrre sok szempontból is jellemző. Ezt követően kellett válaszolni a zsűri tagjainak részletekbe menő kérdéseire. A győri pályázatot Borkai Zsolt polgármester, dr. Fekete Dávid alpolgármester, dr. Domanyik Eszter a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetője, Eduarda Amorim, az Audi ETO átlövője, Németh Csaba, a Győri Nemzeti Színház koncertmestere, Dunai Csenge, Győri Nemzeti Színház színésze, Jahoda Maja belsőépítész, Borsa Kata író, dramaturg és Pál Kálmán képzőművész, rendező, valamint Weisz Mátyás hazánk legfiatalabb rádiósa prezentálta.