Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Ünnepi díszben a város

Pénteken felgyúlnak az Advent ünnepi fényei a győri belvárosban. Az idén számos új elemmel találkozhatunk, többek között az új helyszínként csatlakozó Dunakapu téren…

 

„A Győri Advent az egyik legnépszerűbb fesztivál a városban, és nem csak nálunk, de az országban is egyre több helyen tartják számon, és látogatnak el hozzánk decemberben.” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester. Hozzátette, az idei újdonságokkal valóban Közép-Európa egyik legszebb karácsonyi vására a győri. Belvárosi képviselőként hangsúlyozta, örömteli, hogy a közelmúltban megújult terek, utcák ilyen szép, ünnepi díszben csalogatják a győrieket és a turistákat az adventi programokra. Lapunk kérdésére dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a belváros másik önkormányzati képviselője kiemelte, az ünnepi fények nem csak a fákon jelennek meg, de a Széchenyi tér adventi koszorújának gyertyái, valamint a nagy népszerűségnek örvendő fényjáték is megmelengeti a szíveket. Az idén egyébként a korábbi évek legnépszerűbb fényjátékát láthatják újra a kilátogatók.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a győri Útkezelő Szervezet végzi a karácsonyi díszvilágítás kiépíttetését a Belvárosban, a városrészek karácsonyfáinál, és a temetőknél. Prédl Antal a szervezet vezetője elmondta, három kilométer hossznyi kábelt használtak fel a fények energia ellátásához, összesen 13 kilométer fényfüzért helyeztek el a fasorok koronáin, fenyőfákon, a Baross úton, az Aradi vértanúk útján, az Arany János úton, a Megyeháza téren és a Városháza téren. A Széchenyi téren felállított mindenki karácsonyfájára 600 méter hosszú LED fényfüzér került. A számadatokat folytatva kiemelte, összesen 134 átfeszített, vagy kandeláberekre helyezett motívum díszíti a köztereket hulló csillag, fenyőfa, jégkristály, csillag és harang formájában.

 

A díszvilágítás kivitelezője, a Vill-Korr Hungária Kft. építésvezetője, Ódor Tamás kifejtette, három hete harminc munkatárssal és tíz kosaras autóval dolgoznak azon, hogy a pénteki nyitányra minden a helyére kerüljön. Kiemelte, a legtöbb újdonság a fények tekintetében is az új helyszínként csatlakozó Dunakapu téren lesz látható, ahol többek között egy óriási méretű 3D-s fénykapuval, egy 9,5 méteres fenyővel, ötméteres hóemberrel és egy öt méter átmérőjű nyitott karácsonyi gömbbel is találkozhatunk. Utóbbiba bele is lehet majd ülni megpihenni, vagy egy adventi hangulatú fotót készíteni.

 

A Széchenyi téren 11 méter magas, közel 25 éves, 2,5 tonna súlyú ezüstfenyő emeli az ünnep fényét, a különösen szép fenyőfa lakossági felajánlásból származik. Élőhelyén, a győri Árkoskert utcában a növény már túlnőtte az életterét, ágai két lakóházhoz is közel értek. A tulajdonos emiatt döntött úgy, szívesen látná mindenki karácsonyfájaként a fát. A fenyőt a Győr-Szol Zrt. koordinálásában, alpintechnika bevonásával vágták ki. Radnóti Ákos, városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta a hagyományoknak megfelelően Győr városrészeinek központjaiban, illetve a városi köztemetőkben lesznek láthatóak a mindenki karácsonyfái, amelyek 2015-ben összesen 39 helyszínen díszlenek november 27-től. 20 helyen meglévő, élő fa az ünnep szimbóluma, 19 helyszínen pedig fát állítanak. A megszokottakon túl ezúttal Adyvárosban, a Szigethy Attila út és a Szabolcska út kereszteződésében, valamint a Városréten a Gyóni Géza sétány mentén is lesz közösségi karácsonyfa. A mindenki karácsonyfái vízkeresztig díszítik majd a közterületeket, amelyek listája a www.gyorszol.hu weboldalon olvasható.

 

A készülődés tehát lassan véget ér, hiszen pénteken délután öt órakor a hivatalos megnyitóval kezdetét veszi a Győri Advent. A megnyitó helyszíne ezúttal a Dunakapu téren újdonságként felállított korcsolyapálya lesz, ahol a kilátogatók a Regél az erdő című mese-jégrevü ősbemutatóját is láthatják. A megnyitó végén felgyúlnak az ünnep fényei, és kezdetét veszi a Karácsonyig tartó meghitt-vidám rendezvénysorozat folyamatos kulturális programokkal és olyan attrakciókkal, mint a már említett fényjáték, a jégpálya, vagy épp a kicsiket szórakoztató mesemozi.