Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Világháborús emlékbizottság jött létre

I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság néven tanácsadó testületet hozott létre Borkai Zsolt polgármester. A grémium feladata, hogy a következő négy évben koordinálja a 100 éve kitört „nagy háborúra” való megemlékezéseket, illetve az ezzel kapcsolatos feladatokat.

 

Fontos, hogy a város méltó módon emlékezzen meg a száz éve kitört világháborúról, ezért a most megalakult emlékbizottság elsődleges célja, hogy összefogja azokat a győri intézményeket, amelyek a világégéssel kapcsolatban rendezvényeket szerveznek vagy kiadványokat készítenek- fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester, a bizottság elnöke mielőtt bemutatta a testületet. A grémium tagjai ennek megfelelően kulturális, illetve katonai szervezetek vezetői, így: Hermann-né Gesztrich Nikoletta, a polgármesteri hivatal kulturális osztályvezetője, Bana József levéltárigazgató, Grászli Bernadett múzeumigazgató, Kovács Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka (az alakuló ülésen Bozsoki Attila alezredes képviselte), Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató, valamint Csenár Imre, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület győri elnöke.

 

Az alpolgármester az alakuló ülés után bejelentette, hogy a város hivatalos megemlékezését december 8-án tartják a 11. tábori vadász zászlóalj elesett katonáinak Kálóczy téri emlékművénél. Hozzátette, a következő négy évben – hiszen a bizottság 2018. december 31-ig működik – útjára indítanak egy vándorkiállítást, amely minden középiskolába eljut majd azzal a céllal, hogy megismertesse, közelebb vigye a diákokhoz a háború - elsősorban Győrt érintő - eseményeit. Emellett felmérik, és felújítják az I. világháborús katonasírokat a városban.

 

Fekete Dávid megjegyezte, a testület tagjai társadalmi munkában látják el feladatukat, és legközelebb a jövő év elején jelentkeznek, akkor már részletes programtervvel a 2015-ös esztendőre.

Az I. világháború 1914. július 28-án tört ki és az 1918. november 11-én aláírt békeszerződéssel zárult le, több mint 15 millió ember halálát követelte.