Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A szabadságharc hőseire emlékeztünk

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc vértanúira emlékezett a város…

 

A koszorúzási ünnepséget október 6-án a Batthyány ligetben található Batthyány-emlékoszlopnál rendezték, ahol Fekete Dávid alpolgármester úgy fogalmazott,. „a 13 aradi és mártírtársai számára egy percig sem volt kérdéses, hogy akár életük árán is megvédik a magyar földet. Október 6. nem véletlenül lett a nemzeti összetartozásunkat jelképező dátum, amely örök érvényű igazodási pontot jelent a számunkra. Úgy érzem, október 6-nak máig érvényes üzenete, sőt korunkban egyre aktuálisabb üzenete van! A haza nem valami idejétmúlt elvont fogalom, nem valami korszerűtlen és mesterségesen életben tartott tákolmány, ahogy azt sajnos manapság néhányan láttatni szeretnék Európában.” Az alpolgármester hangsúlyozta, a legfontosabb küldetésünk nekünk is, hogy továbbvigyük mindazt, amit elődeink megalkottak, továbbvigyük értékeinket, történelmünket, nyelvünket, kultúránkat. „Ha napjainkban némelyek relativizálni is szeretnék mindezek fontosságát, nekünk sziklaszilárdan ki kell állnunk múltunk emlékezete és tisztelete mellett.” A szónok kiemelte, bár a migránsválság közepette hazánk az ország és Európa határainak védelmét szolgálja, mégis igaztalanul sok kritikát kap. Ezzel kapcsolatban kiemelte, cselekedeteikkel az aradi hősök útmutatást adtak, „miként kell viselkednünk a jelenben, miként kell kiállnunk magunkért akkor, amikor a meggyőződésünk nem valami önös érdektől vezéreltetett, hanem – úgy hisszük - az egész közösség – jelen esetben Európa érdekeit is szolgálja.” Fekete Dávid azzal zárta, „Győrben ápoljuk hagyományainkat, nem szakadunk el gyökereinktől, és hajlandóak vagyunk meghallani történelmünk nagyjainak üzenetét.” Az emlékezőktől azt kérte, ezt a küldetést folytassák, és adják át múltunk értékeit a következő generációknak is.

 

A megemlékezést követően a Győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat „Arad margójára” címmel adta elő ünnepi műsorát, majd az emlékezők helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál.