Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Földi eszközökkel irtották a szúnyoglárvákat

A Győr-Szol Zrt. biológiai szúnyoglárva-gyérítést végez, ezúttal földi beavatkozással május 7-én, csütörtökön és a május 8-án, pénteken. A beavatkozás Győr közigazgatási területén a szúnyoglárvák elsődleges tenyészőhelyeit, az ártereket, folyópartokat, tavakat érinti, mintegy 800 hektáron.

 

Amint arról korábban már beszámoltunk, az egységesen alkalmazott európai uniós gyakorlathoz igazodva, a közegészségügyi hatóságok ebben az évben már nem engedélyezik annak a hatóanyagnak a légi úton történő kijuttatását, mellyel korábban eredményesen irtották Győrben a repülő csípőszúnyogokat. Ezért a Győr-Szol Zrt. idén nagyobb hangsúlyt fektet a védekezés egyéb módjaira. Az egyik fontos eszköz a biológiai gyérítés, mellyel a még lárva állapotban lévő szúnyogokat irtják. Az erre alkalmas, környezetbarát szert néhány hete levegőből juttatták ki a célterületre, a növények kilombosodása miatt azonban ez az eljárás már nem hatékony, a szer nem jut el megfelelő mennyiségben a vizekben fejlődő lárvákig. Ezért ezekben a napokban ugyanezt a biológiai gyérítésre alkalmas szert földi eszközzel, terepjáróra szerelt tartályból, nagynyomással jutatták ki a korábban beazonosított tenyészőhelyekre. A célzott beavatkozás a szúnyoglárvák – és kizárólag a szúnyoglárvák – jelentős részének pusztulását eredményezi. A szolgáltató ezzel a megelőző intézkedéssel igyekszik a lehető legkisebbre csökkenteni a később kifejlődő repülő csípőszúnyogok számát.

 

A szúnyogok kifejlődését követően a nyári időszakban ugyancsak földi eszközökkel, de kémiai eljárás alkalmazásával történik majd Győrben a szúnyoggyérítés. A vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Fontos, hogy a magánszemélyek közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.