Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

100 éve hunyt el Wennes Jenő

„Itt állunk a díszsírhelyeknél, ahová a hagyomány szerint a város vezetőit temették. Talán a legismertebb közülük Zechmeister Károly, nem érdemtelenül, hiszen polgármestersége alatt Győr az országban párját ritkító fejlődésen ment keresztül. Utódjáról azonban némileg kevesebb szó esik, pedig Wennes Jenő folytatta a város felvirágoztatását, intézkedései nagyban hozzájárultak Győr gazdasági erősödéséhez is. Tiszteletére a jeles alkalomra felújítattuk sírhelyét, hogy méltó módon emlékezhessünk a száz éve elhunyt várospolitikusra.” – fogalmazott emlékező beszédében Fekete Dávid alpolgármester. Kiemelte, Győr egy szerencsés város, mert sok olyan személyiséggel rendelkezett, és rendelkezik ma is, akik valóban a közösség gyarapodását tartják küldetésüknek. „Wennes Jenő 100 évvel ezelőtt hunyt el, tevékenysége azonban a ma emberének is üzenetértékű. Győrért együtt, összefogással, a város és polgárai iránti szeretettel tudunk a legtöbbet tenni.”

 

A politikus 1866 július 13-án született Győrben, Pannonhalmán érettségizett, majd a győri jogakadémián végezte tanulmányait. Győr első anyakönyvvezetőinek egyike, de volt tanácsos, főjegyző, alpolgármester, majd 1906. decemberétől a város polgármestere. 1915. április 27-én hunyt el, vagyis mindössze 49 éves volt, amikor a járványos gerincvelő-gyulladás és az agyhártyalob legyőzte őt. Nevéhez fűződik a város gazdasági stabilizációja, az önkormányzat jelentősen támogatta az iparosítást, a munkások ide érkezését munkáslakások építésével segítette. Az önkormányzat tiszteletére emlékülést rendezett a Városházán, ahol kiállítás is nyílt a politikus és korának bemutatására.