Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

’56-ra emlékezünk

Október 23-át a történelemkönyvekben elhelyezett hatalmas felkiáltójelhez hasonlította a városi megemlékezés szónoka, dr. Fekete Dávid alpolgármester…

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező ünnepség kedden délelőtt a Városházán kezdődött, ahol a városvezetők megkoszorúzták Szigethy Attila emléktábláját. A városi koszorúzási ünnepséget a Bisinger sétányon a Golgota emlékműnél tartották, ahol dr. Fekete Dávid úgy fogalmazott, október 23. azóta is egy hatalmas felkiáltójel a történelemkönyvekben. Egy felkiáltójel, amely egész Európát, sőt az egész emberiséget arra figyelmezteti, hogy a zsarnokság ellentétes minden olyan értékkel, amelyet mi, emberek magunkénak érzünk.

 

Az alpolgármester külön is megemlékezett a forradalom győri vonatkozásairól, és a hatvan évvel ezelőtt mártírhalált halt Földes Gáborról. Földes Gábort 1958 januárjában végezték ki. A színész, később a győri színház főrendezője, az 56-os események egyik kiemelkedő győri alakja volt, 1956-ban – színházi kifejezéssel élve – főszerepet vállalt az utcai eseményekben. Meghatározó szerepet játszott abban például, hogy a börtönnél kialakult összecsapás nem járt még több halálos áldozattal. Földes Gábor Mosonmagyaróváron is fontos szerepet vállalt, itt a hírhedt sortűz után vette elejét a további vérontásnak. Ezt már a Győri Nemzeti Tanács Tagjaként, az értelmiségi tanács elnökeként tette.

 

„A szomorúság mellett büszkének is kell lennünk, és tudnunk kell, hogy mi magyarok még mindig itt vagyunk, függetlenek és szabadok vagyunk, csodálatos értékkel rendelkezünk, és mindezt nagy részben nekik, a hősöknek köszönhetjük.” Az alpolgármester kitért arra is, hogy azok tisztelete, akik életüket áldozták azért, hogy a sorsunk a saját kezünkben legyen, nem engedi, hogy kívülről jövő érdekeket előbbre helyezzünk a nemzet érdekénél.

 

A szónok beszéde végén kitért Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkra is. Mint mondta, rengeteg értékkel rendelkezünk, amely méltó arra, hogy megismerje a kontinens. „Ennek a programsorozatnak lehet az egyik méltó helyszíne a Modern Városok Programban megújuló Győri Nemzeti Színház is. A győri kultúra egyik fontos központja, amelynek egykori főrendezője az 56-os mártír, a hatvan évvel ezelőtt kivégzett Földes Gábor volt.”

 

Az ünnepségen a Győri Nemzeti Színház művészei adtak műsort, majd az emlékezés virágainak elhelyezése következett.