Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A csütörtöki közgyulésről

Az eső napirendi pontként Papp András, az Oktatási Iroda vezetője tartott előadást a közoktatási törvény módosításából következő feladatokról, valamint annak várható következményeiről.

Az irodavezető többször is hangsúlyozta, a szabályozás miatt nehéz döntések meghozatalára készülhet a testület. A legsúlyosabb változás a pedagógusok kötelező óraszámnak emelkedése. Szeptembertől a kötelező óraszám kettővel nő, vagyis összességében tíz százalékkal nő a kapacitás. Emiatt létszámleépítéssel is számolni kell, előreláthatólag 55-60 pedagógust kell elbocsátani, aminek mintegy fele nyugdíjazást jelent.

Hozzátette, a pedagógusok felmentési költségei meghaladhatják a 160 millió forintot is, amit szerinte a túlórákra kifizethető pénzek egy részének zárolásával lehetne biztosítani.

Papp András kitért a győri iskolák létszámhelyzetére is. Mint mondta, 1989-ben 13260 fiatal járt a győri középiskolákba, ma ennél húsz fővel többen. Ez annak tükrében lehet meglepő, hogy a születések száma folyamatosan csökken.

Az oka az, hogy nagyon sok gyerek érkezik a környező településekről, évfolyamonként 130-135 diák az, akinek nem Győr a lakóhelye. A szabad iskolaválasztás miatt a győri iskolák továbbra is fogadnának vidéki gyerekeket, de az elképzelések szerint csak akkor, ha a település polgármestere ezt kifejezetten kéri. Ezzel a kistelepülési iskolák ellehetetlenülése ellen kívánnak tenni.

Ottófi Rudolf alpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a kistérségek iskolái nagy veszélyben vannak, a megszunés réme fenyegeti őket. „Ahol az iskola megszunik, ott ez a közösség felbomlásához vezethet.” Hozzátette, ezért kell megadni a lehetőséget, hogy a helyi közösségek vezetői elmagyarázhassák a szülőknek, legalább az alsó tagozatos diákok maradjanak meg helyben.

Ugyancsak komoly feladatot ró a városra, hogy minden középiskolában kötelezően biztosítani kell az angol nyelv oktatását, 2010-től pedig a nyelvi előkészítő osztályokat. A tájékoztatót a képviselők elfogadták.

A Közgyulés tárgyalta a Kisalföld Volánnal kialakult vitás ügyek rendezésére megalakított bizottság beszámolóját. Az önkormányzat a társaságnak 207,2 millió forint muködési támogatást nyújt. A kifizetés csak akkor történhet meg, ha a két fél aláírja a tömegközlekedés biztosítására még 2004 végén kötött közszolgáltatási szerződés módosítását.

Ugyancsak ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a testület, hogy Győr tagja legyen a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja érdekében létrehozott Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségi Területfejlesztési Tanácsnak. A tagdíj közel 3,8 millió forintot jelent (lakosonként 30 forinttal számolva). Ugyancsak zöld utat kapott az előterjesztés, mely szerint a pénzügyminisztérium nyilvános pályázatot írhat ki a város területén lóverseny- és bukmékeri fogadás szervezésére.

A napirendi pontok között szerepelt a Dózsa pálya önkormányzati tulajdonba vétele is, ám Szíjjártó Péter, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője javaslatot tett arra, hogy a közgyulés komplexen tárgyalja az ingatlancsoportba tartozó egyéb ingatlanokat is (volt B-M csónakház, Híd utcai ingatlan, illetve két győrújbaráti ingatlan), ezért a témában a következő közgyulésen várható döntés. A képviselők a további előterjesztéseket is egyhangúlag fogadták el.

Dr. Papp László Győr új jegyzője

A január 18-i közgyulésen dr. Papp Lászlót választották a város jegyzőjévé, aki az ülésen letette hivatali esküjét.

Dr. Papp László 1956-ban született, jogász, közigazgatási szakvizsgával rendelkezik. 15 éves közigazgatási gyakorlata alatt több megyei településen is dolgozott jegyzőként, illetve körjegyzőként.

Az elmúlt időszakban alkalma volt megismerni a hivatal felépítését, hiszen októbertől jogi főtanácsadóként tevékenykedett a Polgármesteri Hivatalban.

A hivatali eskü letételét követően röviden szólt a képviselők előtt. Egyrészt köszönetet mondott a bizalomért, másrészt pedig leszögezte, jegyzői munkája során mindent elkövet, hogy szaktudásával a város javát szolgálja.

Truka István a Közterület Felügyelet vezetője

A korábbi vezető, Cseh Ferenc a közelmúltban vonult nyugdíjba, a posztot a képviselők döntése nyomán márciustól Truka István tölti be.

A 41 éves szakember a rendőrtiszti főiskola után a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bunügyi osztályán is dolgozott, majd az egyik győri raktáráruház biztonsági vezetője lett.

Truka István polgárbarát, de kellő szigorral rendelkező szervezetet szeretne vezetni.

A közgyulés Szabó Jenőt (Fidesz) delegálta a regionális munkaügyi tanácsba. Az Újvárosi Óvoda vezetőjét nyugdíjazták, ezért Bikali Lajosné munkáját ideiglenesen Varga Miklósné látja el.

 

Csatolás: