Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A kilencedik győri zenekari ösztöndíjpályázat díjazottjai

Első alkalommal 2001. őszén hirdette meg zenekari ösztöndíj pályázatát az Universitas-Győr Alapítvány. Az ösztöndíj szervezője ez évtől az Egyetemi Zenei Alapítvány. A Győri Egyetemi Zenekar és a Győri Symphonic Band szakmai munkájában folyamatosan és eredményesen közremuködő zenetanár-jelölt hallgatók pályázhattak a most kilencedik alkalommal átadandó ösztöndíjra., amely öt hónapra szól, s összege havi 13 ezer Ft. Ezúttal is az egyetemi zenekar 10, a fúvószenekar 5 hallgatója lett az alapítvány ösztöndíjasa. Az ösztöndíj forrása a személyi jövedelemadóból felajánlható 1%. Az Universitas-Győr Alapítvány az elmúlt egy évtizedben a 25 legtámogatottabb civil szervezet közé tartozott, eddig az szja 1%-os felajánlásból több, mint 70 millió Ft-ot kapott. A legmagasabb éves támogatás összege 2006-ban volt, ekkor 10 millió Ft felajánlás érkezett az alapítványhoz.

Az Egyetemi Zenei Alapítvány ösztöndíjasa lett a zalaegerszegi Békési Mihály (kürt), a sárvári Csikós György (harsona), az uraiújfalui Domonkos Balázs (gordon), a pásztói Fekete Klaudia (cselló), a pécsváradi Ferencz Gábor (tuba), a budaörsi Ilosfai Dorottya (hegedu), a dunaföldvári Jelenik Krisztián (fuvola), a veszprémi Jakab Ádám (harsona), a bakonypéterdi Jenei Zsigmond (ütő), a nemesbődi Kovács Éva (hegedu), a nyergesújfalui Mechler Anikó (klarinét), a szombathelyi Molnár Dániel (mélyhegedu), a győrsági Németh Mátyás (hegedu), a kismarosi Strell Ildikó (oboa) és a mezőkövesdi Tálas Anna (hegedu).

- Minden negyedik zenetanár szakos hallgató kap jó tanulmánya miatt külön, köztársasági, universitas vagy zenekari ösztöndíjat - mondta el dr. Ruppert István intézeti igazgató. Áthallgatással, a párhuzamos képzés keretében az egyetem más szakjai, tantárgyai is kiegészíthetik a zenei képzésben résztvevők felkészültségét, s a zenei szoftverek (kottaíró-szerkesztő, hangfelvétel technikai) alkalmazását elsajátító speciális kollégium is népszeru. A Varga Tibor Zenemuvészeti Intézet hallgatói - a Magyarországon példa nélkül álló - ösztöndíj támogatással és az egykori zsinagóga egyetemi hangversenyteremként való használatával kiváló szakmai háttérrel készülhetnek zenei pályájukra.

A Győri Egyetemi Zenekar - karmester Ménesi Gergely muvésztanár, Kalló Zsolt a vonós szekció vezetője - az elmúlt évben két CD-felvételt készített, s vendégszerepelt Németországban és Svájcban is. A Győri Symphonic Band - vezetője Szabó Ferenc muvésztanár - 2002-ben megnyerte a Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált, több rádiófelvételt készített, s az ország legjobb szimfonikus fúvós zenekarai közt jegyzi őket a szakma. Az intézet és a győri Richter János Zenemuvészeti Szakközépiskola hallgatóiból álló Győri Leánykar megalakulása óta húsznál több lemez- és CD felvételt készített. Az elmúlt években a Nemzetközi Kodály Társaság meghívására Angliában és Belgiumban is felléptek. A rendszeres hazai szereplések mellett Franciaországban, Izraelben, Lengyelországban, Szlovákiában és Ausztriában is nagysikeru koncerteket adtak. A Nemzetközi Kodály Társaság meghívására 2005. augusztusában Leicesterben (Anglia) a nyitó hangversenyt a Győri Leánykar adta. 2006. nyarán a Salzburgi Ünnepi Játékokra kapott meghívást a Győri Leánykar, ahol a Michael Haydn évfordulón koncerten és a dómban misén is szerepelt. Az Európában muködő egynemu karok között a legrangosabbak között jegyzett együttes karnagya Szabó Miklós Kossuth-Díjas, Liszt-Díjas, Bartók-Pásztori Ditta Díjas professzor. - számolt be Winkler Csaba az egyetem sajtótitkára.

Az Egyetemi Zenei Alapítvány zenekari ösztöndíjait február 20-án, kedden 11 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.) dr. Szekeres Tamás rektor, a kuratórium elnöke adja át.