Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A Könyvszalonra jelent meg a Győr könyv második, bővített kiadása

Még több látványos fotóval, új megszólalókkal és az első kiadás óta történt változásokkal kiegészülve jelent meg a városunkat bemutató exkluzív kötet a 18-ik Győri Könyvszalonra. Bemutatóján az új Győr filmet, a Győri Meséskönyvem sorozat hatodik részét és a 2019-es év legfontosabb eseményeit is megismerhettük…

 

A Győr album első kiadása 2012-ben készült azzal a céllal, hogy átfogóan bemutassa a város értékeit, épített és természeti szépségeit, kultúráját, sportját, gazdaságát, miközben ismert közéleti személyiségek foglalták össze, miért is szeretik annyira városukat.

 

A Könyvszalon keretében a Győri Nemzeti Színházban megtartott könyvbemutatón Borkai Zsolt polgármester elmondta, az első kiadás óta immár hat év telt el, és ez alatt a több mint fél évtized alatt annyi minden történt Győrben, annyit változott, annyit fejlődött a város, amely megkívánta a könyv megújítását. „Mivel az első könyvre büszkék vagyunk, ezért semmiképp sem szerettünk volna egy teljesen új kiadványt alkotni, hanem egy felújított, bővített kiadást készítettünk.” A polgármester példaként említette a megújult folyópartokat, az új fesztiválokat, a megépült létesítményeket, megszépült közterületeket, vagy a tavalyi EYOF-ot.

 

Új megszólalóként győri kötődéséről beszél dr. Veres András megyés püspök, Görbicz Anita kézilabda-legenda, Jakabos Zsuzsanna úszó olimpikon és edző férje Petrov Iván, a Széchenyi István Egyetem rektora dr. Földesi Péter, Achim Heinfling az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint Dr. Dézsi Csaba András osztályvezető főorvos. A könyvbemutatón dr. Földesi Péter úgy fogalmazott, lassan negyed évszázada érkezett Győrbe, de hamar a szívébe zárta, mert ez a város befogadta őt. „Hogy mit szeretek Győrben? A szépségén és az értékein túl azt, hogy itt nem csak beszélnek a dolgokról, hanem meg is valósítják azokat. Ez a város biztonságot ad a lakóinak, mert egy olyan közösségben élünk, amelynek tagjai számíthatnak egymásra.” – fogalmazott. Hozzátette, egyre több fiatal választja a Széchenyi István Egyetemet, ezzel együtt Győrt, és nem csak itthonról, de szerte a nagyvilágból.

 

„Öt nappal Győrbe költözésem után egy férfi megállított a parkolóban, és elmondta, hogy mennyire hasonlítok egy úszónőre. Miután tisztáztuk, hogy rám gondolt, és elmondtam neki, hogy Győrt választottam otthonomnak, majd kiugrott a bőréből. A győriek tehát rögtön befogadtak, és ma is ezt a szeretetet érzem mindenhol.” - mesélte Jakabos Zsuzsanna. Petrov Iván hozzátette, 2013-ban, amikor Borkai Zsolttal megállapodtak Győrbe szerződésükről, tulajdonképpen három perc alatt egymás kezébe csaptak, és ez a kézfogás a mai napig érvényes, mert a győri úszósport azóta is mindent megkap, ami a sportág fejlődéséhez szükséges, és ez a hozzáállás nem csak a sportra, de az élet számos területére igaz. Kiemelte, amikor az EYOF-ra megérkeztek a nyugat európai sportvezetők, szinte döbbenten kérdezték, hogy itt este tíz után is szabadon sétálhatnak a sportolók? „Bizony, Győr egy biztonságos város, és Magyarország ékköve.”

 

A kiadvány létrehozásában ezúttal is oroszlánrészt vállaltak a Polgármesteri Hivatal Városmarketing és Programszervezési Osztályának, valamint a Győrplusz Média Zrt. kollégái, amely 3990 forintért vásárolható meg a Könyvszalonon, majd pedig a Baross úti Látogatóközpontban és a Lokálpatrióta Könyvesboltban.

 

A bemutatón először vetítették le a város új bemutatkozó filmjét. A Next Production egész évben forgatott, sőt az adventi időszakban tovább forgat, így a bemutatott film még nem a teljes alkotás, viszont úgy készül, hogy az több önállóan is értelmezhető egységből áll, amik külön is tudják majd népszerűsíteni városunkat. A klipszerű film célja, bemutatni azokat az élményeket, melyekben a győrieknek és a Győrbe látogatóknak része lehet. A filmben kiemelt figyelmet kap a szabadidő, a kultúra, a sport és az innováció, mint városunk fontos erősségei, s felvillannak az értékek, amelyekre oly büszkék vagyunk. Ahogy a polgármester fogalmazott, a készítőknek nem volt könnyű dolguk, annyi értéket rejt ez a pezsgő életű város, de a film tökéletesen visszaadja azt a lendületet és rengeteg lehetőséget, ami Győr sajátja. A film itt megtekinthető.

 

Évek óta hagyomány, hogy a Polgármesteri Hivatal Városmarketing és Programszervezési Osztályának kollégái minden évben egy új Győri Meséskönyvvel ajándékozzák meg a győri gyerekeket. Ez olyan játékos verses foglalkoztató füzet, amelyből a legkisebbek vidáman ismerhetik meg a város értékeit. Az eseményen a Győri Meséskönyvem most elkészült, hatodik részét is bemutatták. Volt már fesztiváljainkat, látnivalóinkat, gyermekprogramjainkat, sőt az EYOF-ot bemutató kiadvány is, ezúttal pedig a vízhez kapcsolódó érdekességeket gyűjtötték csokorba az alkotók. Mint megtudtuk, ennek több oka is van: Egyrészt Győr a folyók városa, másrészt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa Pályázat vezérfonala az áramlás. (A kiadvány innen letölthető.)

 

Elkészült a város jövő évi kiemelt eseménynaptára is, amelyből kiderül, 2019-ben is sok izgalmas program vár bennünket. Természetesen jövőre is találkozhatunk népszerű fesztiváljainkkal, a nagy hagyományoknak örvendő programok mellett az idén útjára indított, és nagy sikert aratott Stílusos Art Piknik, 31! 3 folyó, 1 sziget, összművészet és Győri Filmnapok is folytatódnak. A naptárból az is kiderül, hogy 2019. február 16-án az Olimpiai Sportpark ad otthont a Győri Sportbálnak, március 6-10. között itt rendezik az Erőemelő Eb-t, június 3-5. között a XII. Judo Európa-kupát. 2019. június 24-30. között Győr lesz a helyszíne a Junior Tornász Világbajnokságnak, június 29. – július 6. között pedig Ultimate Frizbi Eb-nek. 2019. július 11-21. között az U19-es Junior Kézilabda Európa-bajnokság is Győrben lesz, de rendezünk Mazsorett Eb-t, WAKO utánpótlás Kick-Boksz Európa-bajnokságot, Judo Ifjúsági Kupát, Scitec Győr Open úszóversenyt is, a 2019. november 8-10. között megrendezendő XVI. World Robot Olympiad™ (WRO) Világdöntő pedig a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenye lesz. A kiemelt programajánló itt megtekinthető.