Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napján adták át a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat.

 

„Január 22. szimbolikus dátum a magyarság életében, hiszen Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Himnuszunk kéziratát. Nyilván elfogult vagyok, de úgy gondolom, a mienk az egyik legszebb nemzeti himnusz, ami létezik, hiszen abban nem népünk nagyságáról és fennebbvalóságáról zengünk ódákat, hanem alázatos imádsággal fordulunk benne Istenhez. Azt hiszem, ez sok mindent elárul nemzetünk kultúrájáról is, nem véletlen hát, hogy január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A magyar kultúráét, amely sokszínű, egyedi, mégis befogadó, európai. - – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester a város kultúra napi ünnepségén.

 

„Úgy érzem, ezen a napon nekünk, magyaroknak van mit ünnepelnünk. Büszkék lehetünk ezeréves kultúránkra, amelynek számos építőköve világhírű. Népművészetünk, találmányaink, Nobel-díjasaink, zeneszerzőink, költészetünk, építészetünk, vagy éppen gasztronómiánk olyan hungarikumok, amelyek – bátran mondhatjuk – egyedülállóak.”Az alpolgármester beszédében a győri kulturális értékekre is kitért. Megemlítette színvonalas társulatainkat, kulturális intézményeinket, művészeti képzéseinket, szakrális és világi értékeinket, hagyományőrző fesztiváljainkat. „Nemzeti kultúránk több mint ezer év ajándéka, de hatalmas felelősség is egyben. A mi felelősségünk, hogy megőrizzük hagyományainkat, és hogy az utánunk jövők is megismerjék, fontosnak tartsák, és építkezzenek mindezen kincsekből.”

 

Az ünnepségen Fekete Dávid alpolgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adta át a kultúra napi díjakat. Győr Művészetéért díjban részesült a Lippentő Táncegyüttes, amely 1993-ban alakult, a Lippentő Kulturális Egyesület művészeti csoportjaként, Kocsis Enikő és Fitos Dezső Harangozó-díjas táncművészek vezetésével működik. Három korcsoportban mintegy száz, 5-19 éves korú fiatal számára nyújtanak lehetőséget arra, hogy elsajátítsák a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi tánckultúrájának értékeit, gazdagodjanak a közösségi alkotás örömével. A Lippentő Táncegyüttes Győr város kulturális életében civilszervezetként végzett több évtizedes, kimagasló színvonalú táncművészeti, táncpedagógiai és közösségszervezői tevékenységének elismeréséül részesült a díjban.

 

Kocsis Enikő a díj átvételekor elmondta, hatalmas elismerés ez számukra, hiszen gyermekcsoportként részesültek a díjban. Hozzátette, működésükben az egyik legszebb pillanat az, amikor egy, a táncot tanuló kisgyermekből hivatásos táncos válik, és továbbörökíti azokat a kulturális értékeket, amelyekkel a győri műhelyben ismerkedett meg.

 

Ezt az elismerést vehette át Szina Kinga színművésznő, a Győri Nemzeti Színház tagja is, aki pályája során több mint félszáz műben, a magyar és világirodalom évszázadait átfogó, színháztörténeti jelentőségű szerzők alkotásaiban alakított emlékezetes karakterszerepeket. Sikerei nagyrészt városunk közönséghez kötik, mellyel mára a győri színházjátszás hagyományai szerint a „győriek színészévé” vált. 2007-ben a Győri Nemzeti Színház társulata Kisfaludy-díjjal, majd 2012-ben a győri közönség Taps Díjával jutalmazta. Szina Kinga színművésznőt Győr város kulturális életében végzett kimagasló színvonalú előadó-művészi munkássága elismeréséül díjazták.

 

Szina Kinga meghatódottan köszönte meg az elismerést. Mint mondta, hálás a sorsnak, hogy 15 éve lehet tagja e csodálatos város színtársulatának. Kiemelte, rengeteget kapott Győrtől, rengeteget kapott a győri közönségtől, és a jövőben is úgy szeretne színpadra lépni, hogy méltó maradjon a rangos elismerésre.

 

A Győr Közművelődéséért díjat Serfőző Istvánné, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kapta, aki több mint két évtizedes, kimagaslóan eredményes munkájával kötődik Győr kulturális életének szervezéséhez. 1993-tól a Városi Könyvtár könyvtárosaként, majd 1997-től a Családi Intézet művelődésszervezőjeként dolgozott, mely évek során több olyan rendezvényt indított útjára, melyek hagyományt teremtettek, és melyek ma is a város kiemelt kulturális eseményei. 2007-ben a győri polgármesteri hivatal Kulturális Csoportjának, majd Főosztályának vezetője, 2012. október 1-jétől pedig a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója. Serfőző Istvánné Győr kulturális életében nyújtott magas színvonalú közművelődési tevékenysége elismeréséül részesült a díjban.

 

A kitüntetett úgy fogalmazott, számára azért különösen értékes ez a díj, mert Győrben született, minden ide köti, egész életében ezért a városért tevékenykedett. Kiemelte, az önkormányzatnál eltöltött évek felejthetetlenek számára, hiszen a város kulturális életének formálásában vehetett részt, és a fesztiválközpont vezetése is hasonlóan komoly feladat, ami pedig örömmel tölti el, hogy lelkiismeretes munkatársaival egy igazi csapatmunka a fesztiválok, programok szervezése.

 

A kultúra napi rendezvény az ünnepi műsorral zárult, amelyben Bede-Fazekas Csaba, Kertes Anna, Marjai Lili, Maszlay István és Papp Norbert közreműködött, a műsort Velekei László a Győri Balett művészeti vezetője szerkesztette.