Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A Püspökerdőben épülhet a győri kajak-kenu pálya

2016-ban készülhet el a létesítmény, amely új távlatokat nyithat az amúgy is sikeres győri kajak-kenu sportnak.

 

A tervezett pálya koncepcióját Borkai Zsolt polgármester és Bolla Péter polgármesteri biztos mutatta be a sajtó képviselőinek szerdán. A polgármester kifejtette, győri kérésre került bele a kilenc állandó sportág mellé a kajak-kenu a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál programjába, hiszen a kajak-kenu igazi magyar sikersportág, és Győrben is komoly hagyományai vannak, ráadásul a győri élversenyzők mellett mintegy 500 fiatallal is foglalkozik az egyesület. A pálya tehát az ifjúsági olimpia apropóján épülne, de új lehetőséget teremtene a győri kajak-kenu sportnak is, hiszen a sportolók felkészülési körülményei nagy mértékben javulnának, így újabb győri tehetségek kerülhetnek ki a szakmai műhelyből.

 

A polgármester elmondta, több helyszínt is megvizsgáltak, és mostanra megtalálták a legideálisabbat. A pálya a püspökerdei holtág mellett kaphat helyet, amelynek számos előnye van a korábban felmerült helyszínnel, a Rábca meghosszabbításával szemben. Egyrészt sokkal kisebb mederkotrás szükséges, ráadásul a kitermelt földet sem kell elszállítani, hiszen az új pálya és a holtág által határolt, létrejövő szigeten ennek a földnek a segítségével terveznek egy rekreációs parkot is létrehozni. A püspökerdei helyszínen komolyabb infrastrukturális fejlesztés sem kell, a céltornyon kívül semmilyen egyéb épület felépítése nem szükséges. A versenyek idejére mobil létesítményeket telepítenének. A nemzetközi pálya, amely akár nagy nemzetközi versenyek helyszíne is lehet, megvalósításának költsége körülbelül 1,4 milliárd forint, amely jóval kevesebb, mint a korábban vizsgált helyszín esetében. A beruházást az önkormányzat és a kajak-kenu szövetség finanszírozza.

 

Bolla Péter polgármesteri biztos hozzáfűzte, az új pálya 1300 méteres lesz, így 200, 500 és 1000 méteres versenyeket is lehet majd rajta rendezni. A holtág felvezetőként szolgál majd a versenyzőknek a pályához, ezért a két ág a rajtnál, a célnál és az ötszáz méteres szakasznál is össze lesz kötve. A győriek szabadidős tevékenységét is szolgálná a terület, hiszen a pálya és a holtág révén egy körbecsónakázható sziget is létrejönne, ahol a kitermelt föld segítségével jöhetne létre a rekreációs park akár szánkópályával, akár más sportolási és szabadidős lehetőségekkel. A pályát 2016. nyár végére, ősz elejére tervezik befejezni, de a határidőt úgy határozták meg, hogy abba az időjárás, vagy más tényezők miatti esetleges csúszás is beleférjen a 2017 nyarán rendezendő ifjúsági olimpiáig.