Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A Szép Magyar beszéd verseny döntőjének megnyitója

Az ünnepségen Németh Tibor a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója köszöntötte a határon belülről és a határon túlról érkező versenyzőket, a felkészítő tanárokat, a bíráló bizottság tagjait, Borkai Zsolt polgármestert és Szakács Imrét, a megyei közgyulés elnökét.

Szakács Imre megnyitó beszédében elmondta, megyénk és székhelye, Győr elismert színhelye volt anyanyelvünk ápolásának. Ez ma is így van, hiszen a hagyományoknak megfelelően városunkban rendezik a nagy múltra visszatekintő verseny döntőjét. Az elnök anyanyelvünk ápolásának jelentősségét hangsúlyozta. Kiemelte, nemzeti felemelkedésünkhöz, csakúgy mint önmegvalósításunkhoz anyanyelvünk ismeretén keresztül vezet az út.

Hozzátette, anyanyelvünkért felelősséggel tartozunk, melyet ajándékba kaptunk elődeinktől, és ápolnunk, gondoznunk kell azt. A verseny alapvető törekvése az értő és érthető beszéd elsajátítása. A rendezvényről elmondta, a több mint négy évtized alatt mintegy ötezer diák és csaknem ennyi felkészítő tanár jutott el versenyünkre, és több mint ezer díjat osztottak ki közöttük. Az elnök jó munkát és sok sikert kívánt a résztvevőknek a következő napokra.

A Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny az ország legrégebbi, 42 éves múltra visszatekintő középiskolás versenye, amely Péchy Blanka muvésznő alapítványából, a mindenkori oktatási minisztérium, Győr város és Győr-Moson-Sopron megye támogatásából tudott ilyen hosszú időn keresztül fennmaradni. Ehhez a rendezvényhez kiemelkedő szervező munkával járult hozzá a Kazinczy Ferenc Gimnázium nevelőtestülete és tanulóifjúsága.

Délelőtt tíz órától a szabadon választott szövegek felolvasásával kezdődik, majd a „Beszélni nehéz!” feladatok megoldásával folytatódik a verseny. A résztvevők este a Győri Belett előadásában a Carmina Buranat tekintik meg.

Szombaton reggel kilenckor a kötelező szövegek felolvasásával folytatják a versenyzők, a délutáni programban múzeumlátogatás, illetve tanácskozás szerepel, amelyen a verseny tapasztalatairól értekeznek a diákok és a tanárok. Este nyolc órakor a gimnáziumban baráti találkozót tartanak.

Vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul a program délelőtt tíz órakor, a Richter teremben. A versenyt dr. Szathmári István a bírálóbizottság elnöke értékeli, majd következik a Kazinczy-díjak, a Péchy Blanka-díjak és a Kazinczy-érmek átadása.