Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A vértanúkra emlékeztünk

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc mártírjaira emlékeztünk október 6-án.

 

„1848-49 sok mindent adott a népünknek. Megtanította a világot arra, hogy a magyar nép nem arra született, hogy behódoljon és fejet hajtson az elnyomásnak, az idegen kezeknek. Ma is hősként tekintünk az ifjakra, az egyszerű emberekre, a tábornokokra és hősként tekintünk a szabadságharc valamennyi résztvevőjére.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a város koszorúzási ünnepségén, amelyet a Batthyány téren, a Batthyány emlékoszlopnál tartottak.

 

„A szabadságharc sajnos életeket is elvett, családokat szakított örökre el. 1849. október 6. a magyar történelem egyik legszomorúbb napja lett, amikor apák, fiúk és férjek estek Haynau bosszújának áldozatául.” A polgármester kiemelte, október 6-án szerte a világban emlékeznek a magyarok. „Ilyenkor megszűnnek a határok, a nézeteltérések. Ilyenkor különösen érezzük az aradi 13 üzenetét: egyek, és egyformák vagyunk, akiket a hazánk iránti hűség és lojalitás kell, hogy összekössön egy életre.”

 

„Még ha gyász is kíséri a mai dátumot, a magyarság erőt kell, hogy merítsen belőle. Vannak ilyen dátumok, és események a történelmünkben, amelyekhez bár vér tapad, de megerősítik bennünk, hogy egy nemzet vagyunk, és ehhez kell tartanunk magunkat örökre! Kívánom, hogy képesek legyünk erre és itt Győrben továbbra is együttműködésben és szeretetben tudjuk építeni a közös jövőnket!” – zárta megemlékezését az alpolgármester.

 

Az ünnepségen a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola Győri Színjáték Tagozatának diákjai adtak műsort, majd a különböző szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az emlékmű talapzatánál.