Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A világháború valóságáról mesél a Dunakapu téri kiállítás

Interaktív formában, érdekes installációk és több mint 700 eredeti tárgy segítségével nyerhetünk bepillantást az I. világháború borzalmaiba a frontvonalon és a hátországban egyaránt…

 

Hétfőn délután nyílt meg és szombat estig látható a Dunakapu téren felállított, 18 méter átmérőjű, félgömb alakú sátorban a Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban – Az I. világháború és a hátország mindennapjainak valóságai című országjáró kiállítása.

 

A város szülöttjeként nagy öröm számomra, hogy Győrbe is eljutott ez a különleges kiállítás. – kezdte köszöntőjét Dr. Tomka Gábor a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese. Kiemelte, a kiállítás legfőbb szervező eleme maga a kommunikáció, többek között az, hogy miként változik az információ, míg eljut a frontvonalról a hátországba. Fontos kérdés az is, hogy az első világháborúban keletkezett információk mit mondanak a ma emberének. A főigazgató-helyettes javasolja, aki teheti, többször is nézze meg a tárlatot, hiszen az többrétegű, tele felfedezésre váró metaforával.

 

Győr kivette a részét a háborúból, szinte nincs család, akit ilyen, vagy olyan módon ne érintett volna az első világégés. - fogalmazott dr. Fekete Dávid alpolgármester. Emlékeztetett arra is, hogy az itthon maradottak, ahogy tudtak, segítettek, gyűjtést szerveztek, helyt álltak, de ahogy a háború, úgy a trianoni döntés is érzékenyen érintette a várost. Az első világháborúra való győri emlékezés koordinációját végző Centenáriumi Emlékbizottság elnökeként kiemelte, méltó módon szeretnénk adózni az áldozatok előtt, ezért újította fel Győr a katonasírokat, és azért szervezik a vándorkiállításokat, hogy a fiatal generáció is képet kapjon a száz éve történt eseményekről.

 

A megnyitó szavak után a tárlatot Császtvay Tünde főkurátor mutatta be. Az interaktív elemek segítségével minden korosztály számára sokat mondó a kiállítás, kipróbálhatjuk például, hogy milyen nehéz volt egy katona menetfelszerelése, ha háborús verseket olvasnánk, ahhoz pedig kerékpároznunk kell. Sötétedés után különleges formában a Csárdáskirálynő is megelevenedik. A kiállítótérben helyet kapott a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriás írógép is.