Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Adventre új pompában a Bécsi kapu tér

A Kisfaludy és a Nimród szobrot restaurálták, és egy különleges szökőkút is díszíti a teret, amely új, természetes kőburkolatot kapott. A téravatón a Kossuth-díjas Hot Jazz Band szórakoztatta a győrieket…

 

„2006-ban azt határoztuk el, hogy olyan tereket hozunk létre városszerte, amelyeken igazi közösségi élet zajlik. Arra törekedtünk, hogy egyszerre fejlesszük és szépítsük meg a Belvárost, és a többi városrészt.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki kiemelte, büszkék lehetünk gyönyörű városunkra, amely az országban a harmadik legtöbb műemléket rejti, és ahol a történelem találkozik a modernitással. Kiemelte, az elmúlt tizenkét évben szinte a teljes Belváros megújult már, két nagyobb terület maradt ki máig, az egyik a most átadásra kerülő Bécsi kapu tér, a másik pedig a Modern Városok Program keretében az előttünk álló időszakban megújuló színház előtti II. János Pál tér. A polgármester köszönetet mondott a győri országgyűlési képviselőknek, a terület önkormányzati képviselőjének, a tervezőknek és kivitelezőknek, és mindenkinek, aki támogatásával, vagy munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Advent előtt elkészülhetett a beruházás. „Külön köszönöm a győriek türelmét, amit a munkálatok ideje alatt tanúsítottak, és akik most egy megszépült teret vehetnek birtokba.”

 

A munkálatok során egyébként 5500 négyzetméternyi felületet burkoltak le gránitból, bazaltból és andezitből a kivitelezők. A Bécsi kapu tér és a környező utcák természetes kőburkolatot kaptak, a Sarkantyú köz, a Szabadsajtó utca, a Sarló köz és az Aradi vértanúk útja félbe fűrészelt nagykockakő burkolatot, míg a Bécsi kapu tér a Dunakapu téren is megtalálható barna-sárga-szürke árnyalatokat tartalmazó gránit burkolatot. A sugaras és körvonalas kombinációjú mintázat egyedi megjelenést kölcsönöz a térnek, amelynek hangulatát tovább emeli az új szökőkút és az új térvilágítás is.

 

„Igazi ünnep a mai, hiszen Győr egyik leghistorikusabb tere újult meg.” – kezdte köszöntőjét Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő, aki visszatekintett a tér történelmi múltjára, a Bécsi kapu szerepére, annak 1850-es évekbeli elbontására, a mai utcakép kialakulására, amely Magyarország egyik legszebb barokk tereként, és számos szakrális és világi érték őrzőjeként Győr egyik gyöngyszeme. Kiemelte, a tér megújítása ismét egy jó példája a Magyar Állam és a győri önkormányzat jó együttműködésére.

 

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő visszatekintett az elmúlt évtized legjelentősebb belvárosi fejlesztéseire, amelynek során megújult többek között a Széchenyi tér, a Dunakapu tér, a sétálóutcák burkolata, és számos műemlék jellegű épület homlokzata is. Hozzátette, a város nagy lehetőség előtt áll a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat révén, amelyre Győr méltó is lenne, ismerve színes kultúráját. Ennek kapcsán kiemelte a Győri Nemzeti Színház és az előtte lévő tér jövőbeni megújítását is.

 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője a gondolatmenetet folytatva rámutatott, az Európa Kulturális Fővárosa pályázati döntéséhez közeledve szimbolikus jelentéssel is bír a felújított Bécsi kapu tér átadása, hiszen a győri pályamű vezérgondolata az áramlás, ami ezen a helyen többszörösen is megjelenik. A történelem során mindig jellemző volt a térre az emberek, az információ, a kultúra áramlása, miközben a tér alatt a folyó ténylegesen is megtestesíti az áramlást.

 

Prédl Antal a győri Útkezelő Szervezet intézményvezetője a szakmai részletekről beszélt. Kiemelte, a december 1-jén 30 éves intézmény legnagyobb megbízatása volt ez a beruházás, amely 2015-ben indult el a tervezéssel, és amely teljes közműátépítéssel, majd a környező utcák felújításával folytatódott, végül a tér burkolása következett. A beszédek végéig a restaurált Kisfaludy szobrot egy lepel takarta, amely végül lehullt, és eredeti pompájában, különleges megvilágításban csodálhatták meg a győriek.

 

Az összességében 1,6 milliárd forintos beruházáshoz a Magyar Állam 900 millió forintos támogatást nyújtott. A beruházó a győri Útkezelő Szervezet, a tervező a Teatro Építész Műterem Kft, a Hidro-Plan Kft és az Electro-Age Kft volt, míg a kivitelezést a Strabag Általános Építő Kft és a Vill-Korr Hungária Kft., a műszaki ellenőrzést az SPL Hungária Kft végezte. A Nimród szobor felújítója a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kisfaludy szobor restaurátora Szórádi Zsigmond szobrászművész, míg a szökőkút üvegkompozíció készítője Botos Péter üvegművész volt. A téravatón a Kossuth-díjas Hot Jazz Band tette fel az i-re a pontot, amely fergeteges hangulatot varázsolt a fagyos idő ellenére szép számmal kilátogatók számára.