Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Alternatív hajtású jármuvek második versenye Győrött

A győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága által szervezet Alternatív Hajtású Jármuvek Versenyét második alkalommal rendezik április 25-én, szerdán – mondta el Petis László, a rendezvény főszervezője.

A megmérettetésre ezúttal is olyan csapatok jelentkezését várták, amelyek tagjai vállalták egy alternatív energiaforrás felhasználásával muködtetett jármu megtervezését, elkészítését és azzal a versenyen való részvételt A megépítendő jármu általános jellemzői: túlnyomórészt újrahasznosított anyagból készüljön, alternatív energiaforrással muködjön, üzemeltetése gazdaságos legyen. A pályázatnak tartalmaznia kellett a jármu muszaki leírását és főtervét. A jármu megtervezésében csak a csapat tagjai vehetnek részt, a modell megépítéshez külső segítség is igénybe vehető.

A szervezők célja, hogy a versenyen indulók számára egy olyan lehetőséget biztosítsanak, melynek során innovatív ötleteik megvalósulhatnak. A megmérettetésre készített modellek akár egy későbbi tudományos tevékenység vagy szakmai fejlesztés alapjai is lehetnek.

A futam a győri egyetem parkolójában április 25-én, szerdán 10 órakor a jármuvek bemutatásával, a pályán való tesztelésükkel kezdődik. A II. futam 11 órakor a kiírás szerinti követelmények teljesítésével indul. A verseny reggel kilenctől délután négyig tart. A versenyzőknek kategóriától függően 300 és 600 métert kell megtenniük a Széchenyi István Egyetem parkolójában.

A pálya magában foglal majd minden olyan nehézséget, amivel akár nagyvárosokban is találkozhatunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy körforgalomban kell menniük, s szlalomozniuk is kell majd a versenyzőknek. A szünetekben a meghívott vendégjármuveket mutatják be a résztvevőknek. 12 órától a sajtó képviselői következnek: a média képviselői kipróbálhatják a jármuveket. A sorozatgyártású alternatív jármuvek bemutatója 13 órától lesz, s itt a Honda Civic Hybrid, a Lexus GS 450h, a SAAB Bioetanol szerepel. 14 órakor indul a hosszú távú futam, amelyben a szervezők azt mérik, hogy az egyes jármuvek mekkora hatótávolságra képesek.

Az eredményhirdetés és díjátadó kezdete 16 óra. A díjakat a Széchenyi István Egyetem vezetői, a Széchenyi Tudományos Társaság képviseletében Katona Kálmán, az Országgyulés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke adják át. A társaság kuratóriumának tagja, Katona Kálmán felolvassa a Széchenyi Tudományos Társaság díszelnökének, az USA-ban élő Nobel-díjas és Priestly emlékérmes Oláh György – alternatív üzemanyagokat fejlesztő – kutató-professzor üdvözlő levelét. Különdíjat ad át dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára és Kabács Zoltán, a Pannon Autóipari Klaszter menedzsere, aki a hosszú távú verseny fődíjaként egy külföldi fejlesztőközpontba történő látogatásra szóló meghívással gratulál a győztesnek. – számolt be Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.

További információk: www.szechenyifutam.hu