Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Átadták a Király utcát

A felújított Dr. Kovács Pál és Király utcákat 2014. szeptember 10-én Borkai Zsolt polgármester adta át…

 

A Király utca legutóbb 1982-ben esett át nagymértékű felújításon, akkor a szegélyekkel ellátott aszfaltburkolatot természetes anyagú, bazalt hasított kiskockakő váltotta. Az elmúlt harminc év tapasztalata megmutatta, hogy a széles, nyitott és mély fugázat, a hasított kockakő burkolással kombinálva nem nyerte el a gyalogosok, de még a kerékpárosok tetszését sem, ráadásul az útfenntartás során nehézkes volt a foltszerű javítása. Bár 2003-ban a Széchenyi tér és Baross utca közötti szakaszon több kockakövet is kicseréltek, ez csak részben oldotta meg a közlekedők problémáját. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott „Lüktető Belváros” projekt lehetőséget nyitott a burkolat és a közvilágítás teljes körű felújítására, korszerűsítésére.

 

Ahogy Borkai Zsolt polgármester fogalmazott, a 2006 óta tartó belvárosi rehabilitáció keretében utcák, terek, műemléki épületek újulnak meg, amelyek a győriek és a hozzánk látogató turisták számára is kellemes hangulatot teremtenek, és kiváló atmoszférát biztosítanak színvonalas fesztiváljainkhoz is.

 

Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője hozzáfűzte, bár a Király utca a város egyik legszebb utcája, a korábbi kiskockaköves burkolat nehezítette a közlekedést, ezért már-már kiesett a Belváros lüktető vérkeringéséből, ahova a felújításnak köszönhetően gyorsan visszakerülhet.

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a Belváros másik képviselője hangsúlyozta, a felújításnak köszönhetően sokkal tágasabbnak, világosabbnak, az eddigieknél is hangulatosabbnak hatnak az említett utcák.

 

Prédl Antal a győri Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, a 2620 négyzetméter alapterületű Király és Dr. Kovács Pál utcákban fűrészelt nagykockakő, olasz tömött mészkő, és vörös színű porfír típusú kövek dominálnak. A szürke szín különböző árnyalatai és a diszkréten megjelenő vöröses árnyalat miatt az utca tágasabb érzetet mutat, mint korábban. A Tejfölös Asszony körüli és a Sarkantyú köznél lévő teresedések nagyobb hangsúlyt kaptak, az Eszterházy Palota előtti tér íves parapettfallal körülhatárolt zöldfelülettel és új ivókúttal gazdagodott. A teresedésnél burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat lehetővé teszi a jövőben, hogy a helyszínen színpadi produkciók is lebonyolíthatók legyenek.

 

A felújítás után a Király utca akár fesztiválutcaként is szolgálhat a rendezvények idején, hiszen összesen 20 pavilon lesz elhelyezhető a nagyobb vásárok, fesztiválok alkalmával, melyekhez burkolatba süllyesztett ivóvíz, szennyvíz és elektromos kapcsolat is rendelkezésre áll.

 

Az erre sétálók pihenését új padok és székek szolgálják, emellett megújult a közvilágítás is. A régi típusú lámpatesteket elbontották, helyettük új falikarok kerültek a homlokzatokra. A munka sok kézi erőt, aprólékos fizikai munkát igényelt, amelyre jó példa, hogy a kivitelezők 77230 darab követ építettek be a két utcában. A rekonstrukció értéke 318 millió forint, amelyet az említett uniós forrás biztosított. Az önkormányzat és a Győri Útkezelő Szervezet beruházását a Strabag Kft., Mozaik Classic Kft. és a Vill-Korr Hungária Kft. kivitelezte.

 

A fenti munkákhoz kapcsolódva, de önkormányzati forrásból tavaly év végén, valamint ez év első felében fűrészelt nagykocka kövekkel felújították a „Kis-Baross” és a Szabadsajtó utcák (Széchenyi tér és Baross utca között) burkolatát összesen 113 millió forint értékben, amelynek keretében a Szabadsajtó utcai falikarok kiépítését is megvalósították.