Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Átélhetjük Győr történetének legendás pillanatait

Közeledik a XII. Győri Rotary Fröccsnapok és a Győri Legendák Napja. Első ránézésre talán nem világos, hogyan függ össze a két rendezvény, pedig a megfejtés egyszerű. Egy győri legenda a kapocs, méghozzá Jedlik Ányos gyöngyöző találmánya…

 

Győr a fröccs városa! – és ezt Jedlik Ányos bencés szerzetesnek köszönhetjük. Az ő legendája az, amely összeköti a két rendezvényt, a Rotary jótékonysági célú programját, és a város számos legendáját bemutató izgalmas időutazást 2016. július 15-17. között. „Győrben mindig történik valami, s a Szent László Napok után ismét egy időutazásban vehetünk részt városunkban, ahol Győr különleges legendái elevenednek meg. - fogalmazott Takács Tímea önkormányzati képviselő. Hozzátette, a győri sajátosságnak nevezhető programsorozat jó szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Bella Tamás, a Győri Rotary Club soros elnöke kiemelte, bár hagyományos programról van szó, mégis több újdonsággal találkozhatnak az érdeklődők. A fiatal felnőtt korosztály felé is nyitni kívánnak, ezért öt fröccspontot is felállítanak, ahol a Rotary céljait is népszerűsítik. A jótékonysági rendezvényen befolyt összeget elsősorban a Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny támogatására fordítják. Dr. Horváth József a szervezet alapító elnöke hangsúlyozta, Jedlik Ányos révén városunkban fogyasztottak először fröccsöt, ennek szerettek volna annak idején méltó emléket állítani, és az idén már 12-ik alkalommal rendezik meg a várossal karöltve a programokat, amelyet ráadásul a jótékonyság jegyében tesznek. Az érdeklődők láthatnak többek között szódásüveg kiállítást, hallgathatnak igényes zenei programokat, az időutazásban pedig egy szódás lovas kocsi is a szervezők segítségére lesz.

 

Serfőzőné Tóth Andrea a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kiemelte, szombaton a legendáké a főszerep. „Győr olyan történetekkel, legendákkal rendelkezik, amelyeket érdemes feleleveníteni, és amelyek egy színvonalas fesztivál alapját is adják.” Koczor Ágnes programszervező kiemelte, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes lesz ez a nap, ismét találkozhatunk a hagyományos játszótérrel, a híres és kevésbé ismert legendáink pedig hol komoly, hol pedig vicces formában elevenednek meg. Ebben főszerepet vállalnak a Győri Nemzeti Színház stúdiósai és színészei. Kszel Attila színész, rendező kifejtette, a Plasztikonok révén humoros formában elevenednek meg a történetek többek között Szent Lászlóról, Xantus Jánosról, Hany Istókról, a Frigyládáról, a Lőcsei fehér asszonyról, de egy újkori legendáról, Görbicz Anitáról is. A nagyérdemű igazi színészi rögtönzéseket is láthat a varázslás témakörében, de betekintést nyerhet a bűn pincéjébe is, vagyis a levéltári épület régi tömlöcébe egy föld alatti sétálószínház formájában.

 

A kilátogatókat tematikus idegenvezetések is várják. Csobayné Pintér Éva az ingyenes vezetések idegenvezetője elmondta, a séták során nem csak a legendákat, de a győri csodákat, sőt a győri szerelmeket is körbejárják, s lesznek éjszakai várostúrák is. Pető Tamás az Info Trade Hungary cégvezetője bemutatta azt az applikációt, amelynek segítségével kötetlenül ismerkedhetünk a várossal és a legendákkal. A free tourist guide magyar, angol és német nyelven kínálja Győr felfedezését.

 

A fesztiváli hétvége részletes programja a mufegyor.hu honlapon olvasható.