Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Az ifjúság részvétele a közéletben

A tanácskozást hétfőn délelőtt tíz órakor Borkai Zsolt polgármester nyitotta meg. Köszöntő szavaiban kifejtette, korábban iskolaigazgatóként és ma polgármesterként is vallja, az ifjúságnak meg kell adni a lehetőséget, hogy együtt, az ő közremuködésükkel érjük el közös céljainkat. Turbók Arnold Bertalan, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója hozzátette, az iskolák fontos feladata a fiatalok felelős állampolgárrá nevelése. Fontos, hogy a jogaik és lehetőségeik mellett tisztában legyenek kötelezettségeikkel is.

Ehhez csatlakozott Hancz Gábor, a Kisalföld újságírója is, aki úgy fogalmazott, ha az emberek nem vesznek részt a közösség életében, ha nem tesznek a közösségért, akkor az a közösség nem is fog előbbre jutni.

A rendezvényen előadást tartott dr. Aáry-Tamás Lajos, az  oktatási jogok biztosa, aki számos példával világította meg a diákok lehetőségeit. Példákat mutatott arra, hogy lehet a diák-közéletet szervezni, mire jó a diákönkormányzat, mit tehetnek a fiatalok saját maguk, és az iskolájuk érdekében. Az oktatási jogok biztosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákönkormányzatok hatékony muködését olykor éppen a diákság közönye akadályozza. Fontosnak tartja, hogy a tanulók aktívan részt vegyenek a javaslatok kidolgozásában, mert bár lehet, hogy tíz ötletből csak egy valósul meg, az még mindig több, mintha egyáltalán nincs egy javaslat sem.

Turbók Arnold Bertalan kifejtette, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet alapfeladata, hogy tájékoztassa a szülőket és a diákokat. Megemlítette a www.mpigyor.hu honlapot, ahonnan különböző joganyagok, ajánlások is letölthetők. Ezen túl az érintettek e-mailben is feltehetik kérdéseiket, amelyekre a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak.

Borsi Róbert ifjúsági koordinátor hangsúlyozta, a mai tanácskozással megkezdődött a város ifjúsági koncepciójának tervezése, amelybe bárki bekapcsolódhat. A diákok, tanárok, civil szervezetek ötleteit levélben a Polgármesteri Hivatal címére, e-mailben a borsi.robert@gyor-ph.hu címre, telefonon pedig az 500-205-ös számon várják.

A hétfői fórumot a városi önkormányzat, a megyei pedagógiai intézet, a Győri Középfokú Tanintézmények Diákönkormányzatainak Érdekképviseleti Szervezete (GYÖKÉSZ) és a Kisalföld napilap szervezte.