Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Az ’56-os hősökre emlékezett a város

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező ünnepséget szerdán délelőtt a Bisinger sétány Golgota emlékművénél tartották…

 

Az ünnepségen az önkormányzat képviseletében Radnóti Ákos tartott emlékező beszédet. Mint mondta, október 23. nem csak a magyar, de a világtörténelem szempontjából is egy különleges nap volt. Egy kis nép messze hangzó kiáltása, egy apró nemzet lenyűgöző bátorsága. Olyan pillanat volt ez, amikor a világ minden pontjáról ránk figyeltek, és éreztek velünk együtt. Sajnos az együttérzést segítség nem követte, és bár időlegesen sikerült megtapasztalni a szabadság érzését, nagyot szippantani az áhított friss levegőből, de aztán az álom rémálommá vált, hiszen, amit a magyarok tettek, az a diktatúra számára megbocsájthatatlan bűn volt, amelyet minden erővel el kellett taposniuk.

 

Emlékeztetett arra is, harminc esztendeje, hogy Magyarország ismét szabad, független ország lehet. „Harminc év egy ember életében nagy idő, de a történelem fonalán egy nagyon aprócska szakasz, amit ma is óvnunk, vigyáznunk kell.”

 

A szónok a győri hősökről is megemlékezett. „Földes Gábor, Szigethy Attila, Tihanyi Árpád, Török István – csak, hogy néhány nevet említsünk történelmi alakjaink közül, akik tetteikkel valódi hősökké váltak. Sajnos mártírjainkra is emlékeznünk kell, akik a puskaropogás után rogytak a földre - Máté Mária, Halász Ödön, Szabó Béla emlékét az emléktábla mellett sok ezer lélek őrzi. Szerencsére azonban vannak olyan 56-osok is, akik még ma is köztünk élnek, és el tudják mondani fiataljainknak, hogy mi is történt 63 évvel ezelőtt.” Radnóti Ákos azzal zárta, a mi dolgunk és felelősségünk: Emlékezni hőseinkre, soha nem feledni, amit értünk tettek, tovább őrizni a szívünkben a lángot, és továbbadni azt az utánunk jövőknek!

 

A városi ünnepségen a Győri Nemzeti Színház művészei és stúdiósai „Életképek 56-ból” címmel adtak ünnepi műsort, amit az emlékezés virágainak elhelyezése követett.