Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Az Aradi 13 emlékezete

„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.” - idézte Aulich Lajost a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál megtartott városi megemlékezésen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. Mint mondta, Aulich az életét adta egy eszméért, Magyarországért, a szabadságért. „Azt hiszem, kivégzése előtti szavai jól mutatják azt a hős rendíthetetlenséget, amely nem csak a mártírhalált halt, de valamennyi szabadságharcosra jellemző volt.”

 

„Bár sajnos sokan igyekeznek nemzetünk ünnepeit, történelmünk nagy pillanatait relativizálni, úgy beállítani, mint ami már elmúlt, idejétmúlt, ezért az emlékezés sem annyira fontos. Nekünk azonban tudnunk kell, hogy múltunk, történelmünk, kultúránk és közös értékeink ismerete nélkül gyökértelenek leszünk.„ – hangsúlyozta az emlékező.

 

Mint mondta, mi, győriek különösen is őrizzük hagyományainkat, és tiszteljük történelmünk nagy alakjait. Ezért újítjuk fel folyamatosan emlékműveinket, az egykori hősök sírjait, ezért igyekszünk olyan új alkotásokkal is gyarapítani köztereinket, amelyekkel szintén a nagy elődök előtt tisztelgünk. A közelmúltban például Baross Gábor egészalakos szobrát avattuk a Baross úton, hiszen a vasminiszter halálának közelgő 125-ik évfordulójára is méltón szeretnénk emlékezni. „Úgy gondolom, városunk ereje éppen abban rejlik, hogy mi, akik itt élünk, úgy építjük a jövőt, hogy közben nem feledjük a múltunkat, mert tudjuk, jövő múlt nélkül nem létezik. A feladatunk tehát egyértelmű. Emlékezni, méltónak lenni, és az emlékezetet örökül hagyni az utánunk jövőknek.”

 

A megemlékezés után Szikra József a Győri Nemzeti Színház színművésze mondott verset, majd a koszorúk elhelyezése következett..