Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Az október 6-i városi ünnepségen dr. Somogyi Tivadar emlékezett az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc mártírhalált halt hőseire…

 

„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.” – idézte Aulich Lajost, a 13-ak egyikét az alpolgármester a Batthyány téri koszorúzási ünnepségen pénteken. Mint mondta, ezek a gondolatok azok, amelyek legjobban jellemzik október 6-át, és a hősi halált halt tábornokok nemzetük iránt érzett szeretetét és felelősségvállalását. A halálos ítélet végrehajtása előtt ugyanis Ők nem jajveszékeltek, nem próbálták menteni magukat, hanem büszkén viselték a sorsukat. Tudták, hogy amit életükben tettek, azzal egy egész nemzetet szolgáltak, és meg voltak róla győződve, hogy még halálukkal is ezt teszik! Így nyert értelmet az a szörnyűség, amely 1849. október 6-án történt.

 

A szónok beszédében emlékeztetett arra, hogy a történelem már ezerszer bizonyította, hogy az erő az egységben rejlik, és ez nem csak a katonai, fizikai erőre vonatkozik, de ugyanez igaz a gazdaságra, a kultúrára, és az élet minden területére. „Persze a kérdés, hogy ki, milyen ügyet szolgál. Az elmúlt 169 év világosan megmutatta, hogy az aradi 13 nemes ügyet szolgált, és tetteik hozzájárultak a nemzet megmaradásához. Ezek a tettek kötnek minket és arra figyelmeztetnek, hűnek kell maradnunk a nemzethez, hűnek kell maradnunk országunkhoz, kultúránkhoz, hitünkhöz.”

 

Az ünnepségen Jáger András és Szabó Balázs a Győri Nemzeti Színház művészei adtak műsort, majd az emlékezés virágainak elhelyezése következett a Batthyány-emlékoszlopnál.