Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Bemutatták az EYOF nagyköveteit és érmeit

A győri olimpiai érmek mellett számos magyar olimpikon is bemutatkozott, akik az EYOF-ot népszerűsítik, emellett azt is megtudtuk, hogy a The Biebers írja a hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalát…

 

Az EYOF arcai


Pars Krisztián (atlétika), Karakas Hedvig (dzsúdó), Kammerer Zoltán (kajak), Borissza Johanna Kitti (kerékpár), Laklóth Anna (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Görbicz Anita (kézilabda), Kötél Zsanett (röplabda), Gálfi Dalma (tenisz), Berki Krisztián (torna). A közös bennük, hogy ők tízen a győri EYOF sportágainak kiválóságai a rendezvény felnőtt nagykövetei. Mellettük mind a tíz sportágat fiatalok, a jövő reménységei is népszerűsítik. Név szerint Lendvai Luca (atlétika), Mészáros Krisztofer (torna), Varga Bence (úszás), Szirony Dorina (kosárlabda), Sipőcz Richárd (dzsúdó), Pál Tamara (kézilabda), Farkasdi Ramóna (kajak-kenu), Kotormán Réka (röplabda), Valkusz Máté (tenisz), Füri Márton (kerékpár). – A húsz kitűnő sportolót csütörtökön a Richter teremben mutatta be Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki elmondta, már csak 114 nap van hátra, és elkezdődik a győri EYOF, amelyre a város úgy készül, hogy az felejthetetlen legyen a résztvevők, a szurkolók, de a győriek számára is. Borkai Zsolt köszönetet mondott a sportolóknak, amiért vállalták az esemény népszerűsítését, hogy minél több emberhez eljusson a nyári kisolimpia híre.

 

Jakabos Zsuzsanna már az EYOF-kakas, Hugoo születésénél is jelen volt. Hogy miért vállalta az EYOF népszerűsítését, arról így vallott portálunknak: „Magyarként nagyon büszke vagyok arra, hogy olimpiai eseményt rendezünk, győriként pedig boldog, hogy a város, ahol otthonra találtam ilyen szinten támogatja a sportot. Örömmel adok egy kicsit vissza abból a sok mindenből - segítségből, támogatásból, szeretetből - amit kapok ebben a városban. Nekem a párizsi EYOF volt az első nemzetközi versenyem és sikerült nyernem, nagyon boldog voltam. Úszásban ez magas szintű verseny, olimpiai “B” szintű eredmények kellenek az éremszerzéshez, de van, ahol még erősebb időt kell úszni. Én ugyanúgy készültem az EYOF-ra, mint az olimpiákra. Úgy gondolom ez a verseny nagyon fontos állomása az európai úszók elit versenyzővé válásának és örülök, hogy én is részt vehettem rajta.

 

Az úszónő a Győrhöz fűződő érzéseiről is beszélt. „2013-ban költöztem Győrbe, azóta szinte hónapról hónapra tetten érhető a város fejlődése, különösen Sziget városrész, ahol az uszodánk is felépült. Nagyon szeretem a várost, sokszínű a színházi élet, a belváros pedig gyönyörű, az éttermek kiválóak és minden utcasarkon van fagyizó, nem véletlenül nem költöznék el innen semmi pénzért, van ugyanis amit nem lehet pénzért megvenni. Akárhonnan is érkeznek ide edzőtáborba külföldi csapatok, mindig meglepődnek a város szépségén és a szolgáltatások minőségén. Azt gondolom, joggal lehetünk büszkék Győrre, abban pedig biztos vagyok, hogy az EYOF-nak is kiváló házigazdái leszünk.”

 

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán munkatársunknak elmondta, nem volt kérdés, hogy vállalja-e a felkérést. „Az idén éppen húsz éve, hogy győri versenyző vagyok, ezért ez egy szép jubileumi megbízatás. Amúgy óriási dolognak tartom, hogy Győr a házigazdája annak az eseménynek, amelyen valóban a jövő nagy sportcsillagai lépnek színre.” A hagyományos kilenc EYOF sportág mellé a kajak-kenu elsőként Győrben szerepel a programon. „Egyrészt sajnálom, hogy fiatalon nekem nem volt lehetőségem szerepelni, másrészt nagyon örülök, hogy a maiaknak ez megadatik. Maga a tény pedig, hogy sikerült elérni a sportágak bővítését, hatalmas sportdiplomáciai siker.” Az öt olimpiát is megjárt kajakos azt tanácsolja az EYOF résztvevőinek, hogy maradjanak lazák, és élvezzék ki a hét minden pillanatát, mert ezek a napok soha nem jönnek vissza többé.

 

A fiatalok közül Mészáros Krisztofert, a GYAC ifjú tornászát kérdeztük, aki nagy megtiszteltetésnek és legalább akkora kihívásnak tartja, hogy szülővárosában rendezik az EYOF-ot. „8 éve tornázom, sok versenyen jártam már, de ekkora multi-sporteseményen még nem vehettem részt. Egy kicsit most az egész magyar tornát is képviselhetem és ez nagyon felemelő. Igyekszem helytállni. Mindent megteszek, hogy a legjobb formámat hozzam a versenyre, hiszen biztosan nagyon sok ismerősöm, osztálytársaim, tanáraim, családtagjaim is eljönnek szurkolni. A novemberi Mesterfokú bajnokságon az Audi Arénában már megtapasztalhattam a hazai közönség előtti versenyzést, de azt hiszem az EYOF teljesen más lesz. Már nagyon várom, hogy bizonyíthassak.”

 

Krisztofer azt is elmondta, hogy nagyon szeretne pontszerző helyezést elérni. „Edzőmmel, Szűcs Róberttel mindent megteszünk érte, heti tíz edzésen dolgozunk. Addig még hétszer veszünk részt Tatán az Olimpai Központban és Budapesten a válogatott egyhetes edzőtáborain, valamint két hazai és két nemzetközi válogató versenyen. Ezek eredményei alapján válogatja ki a szövetségi kapitány a magyar csapatot.”

 

Az esemény arcai áprilisban fotózáson és filmforgatáson is részt vesznek, amelyek a júliusi verseny kampányanyagaihoz készülnek. Többen közülük május 22-én Rómába is ellátogatnak, hogy jelen legyenek az európai olimpiai láng tűzgyújtó ceremóniáján, hogy aztán a május 24-én Győrbe érkezzenek, ahol a Városháza elé várják majd a győrieket a lángfogadó ünnepségre. Innen indul majd országjáró útjára a fáklya. Az EYOF nagykövetei természetesen magán a nyári kisolimpián is részt vesznek, közreműködnek a díjátadókon, így a fiatal sportolók is találkozhatnak majd a példaképekkel, s remélhetőleg az EYOF fiatal arcai közül is minél többen ott lesznek majd versenyzőként is a rajtnál.

 

Arany, ezüst, bronz


A győri EYOF érmeit Borkai Zsolt mutatta be a Győrplusznak. „Azt hiszem, hogy a látvány magáért beszél. Sportolóként én magam is sok érmet nyertem, de bizton állíthatom, hogy még a felnőtt világversenyeken sem szokványos az ilyen szép és igényes kivitelű medál.” A polgármester elmondta, az EYOF egy hete alatt 121 éremátadó ceremóniát bonyolítanak le a szervezők, ehhez – a tartalékokkal együtt - 915 érem készül, amiből 295 aranyérem, 295 ezüstérem és 325 bronzérem. Az egyedi vert érmek átmérője 70 milliméter, vastagsága 4.5 milliméter. Az aranyérem 24 karátos arannyal, az ezüstérem ezüsttel futtatott, míg a bronzérmet fényes bronz színben kivitelezték. A győri cég által biztosított alkotásokat már az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) is jóváhagyta. Annak egyik oldalán – az előírásoknak megfelelően az EOC – EYOF logója, a másikon pedig a győri EYOF arculati elemei láthatóak.

 

Az EYOF dalszerzői


„Lendületes, fiatalos és fülbemászó lesz.” – így jellemezte lapunknak az EYOF most készülő hivatalos dalát Domanyik Eszter a városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője.  „A fiatal generáció egyik kedvelt együttesét, a The Bieberst kértük fel a dal elkészítésére, amit így egy ismert hang, Puskás Peti énekel majd. A dalnak a magyar mellett angol változata is lesz, így a zeneszám kiválóan alkalmas lesz arra, hogy itthon és külföldön egyaránt népszerűsítsük vele az eseményt.” – tette hozzá.

 

Az együttes tagjai skype-on jelentkeztek be a csütörtöki eseményen Balatonfüredről. Puskás Peti úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számukra, hogy az első magyar olimpiai esemény dalát ők írhatják meg, amelynek a címét is elárulta: Itt és most. A dalt élőben Győrben először az olimpiai láng májusi fogadásán hallhatjuk.

 

Mint megtudtuk, az előttünk álló időszakban számos izgalmas mérföldkőhöz érkezünk, hamarosan bemutatkoznak az esemény formaruhái, hivatalos szponzorai, április 25-én pedig a csapatvezetői értekezlet kezdődik, amelyen mind az ötven résztvevő ország képviselteti magát. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hollandiából például az úszólegenda, Pieter van den Hoogenband várható. A május legfontosabb eseménye a római lánggyújtó és az azt követő győri lángfogadó ceremónia lesz.