Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A Nemzeti Összetartozás Napját ünnepeltük

Nemzeti összetartozásunkat ünnepeltük a győri országzászló emlékműnél 2018. június 4-én. A szónok azokra a kötelékekre hívta fel a figyelmet, amelyek újra egyre szorosabbra fűzik a kapcsolatokat magyar és magyar között.

 

„A Magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává, és láthatjuk, hogy az eltelt nyolc évben bizony komoly hidak épültek, élő emberi kapcsolatok alakultak. A kettős állampolgárság, a fiatalok határokon túli magyarlakta vidékeken történő kirándulásai, táboroztatásai, az erősödő baráti szálak, a győri Városházán letett állampolgársági eskük, a leégett kommandói iskola újjáépítésére küldött adományok, a Csíksomlyói Búcsúra érkező százezrek mind-mind olyan hidakat jelentenek, amelyek már nem csak az egymás felé való elindulást, hanem már-már a megérkezést, a baráti ölelést is jelenti.” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Fekete Dávid alpolgármester. Kiemelte, városunk megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címet, sőt az első fordulóból már tovább is jutottunk. „Győr egy európai város, európai értékekkel, és győzelmünk esetén ezt a sokszínűséget igyekszünk minél érdekesebb eszközökkel bemutatni.

 

Fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk a magyar kultúra sajátosságait, értékeinket, azokat a kincseket, amelyek egy része ma már egy másik ország területéhez kötődik. Gondoljunk csak Győr kiemelkedő szakrális kincsére, harmadik legfontosabb nemzeti ereklyénkre, a Bazilikában őrzött Szent László hermára.” Utalt Nagyvárad és Győr kapcsolatára az alpolgármester. Emlékeztetett arra is, hogy pályázatunkban nem csak magyarországi, de határon túli partnerekre is leltünk, „szándékainkban erős támogatónk Dunaszerdahely városa, akikkel szerencsére szintén egyre szorosabb a kapcsolatunk, egyre szélesebb a híd, amelyet sikerült felépítenünk.” Zárásként felidézte, hogy a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat szurkolói az Ismerős Arcok Zenekartól kölcsönözte himnuszát, amelynek refrénje is arra az érzésre világít rá, amiről a Nemzeti Összetartozás Napja is szól: „Mi egy vérből valók vagyunk.”

 

Az Országzászló emlékműnél megtartott ünnepségen Jáger András a Győri Nemzeti Színház művésze, Németh Dénes és Zenekara, valamint az ETALON Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosai közreműködtek. A programot a koszorúzás zárta.