Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

EKF: A Gazdaság is Győrt támogatja

A szerdai ünnepségen, a város részéről Borkai Zsolt polgármester, Szekeres István és Csitkovics Tibor az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatói, Horváth Ernő és Horváth Ferenc az Alcufer Kft. ügyvezető igazgatói, az AUDI HUNGARIA Zrt. részéről Lőre Péter kommunikációs és kormánykapcsolati igazgató, Charles Wassen a DANA Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Mártonné dr. Baj Mária a Leier Hungária Kft. képviseletében, Mersich Gábor a NEMAK Győr Kft. gazdasági igazgatója, Bogisich Ferenc a QP Zrt. vezérigazgatója, Kocsis Róbert a Security Patent Kft. ügyvezető igazgatója, az UNIVERSITAS-Győr Nonprofit Kft. ügyvezetője, Tóth Eszter és Gasztonyi László a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást.

 

„Pályázati szándékunkat 2016-ban, még az EYOF megrendezése előtt döntöttük el, de már akkor előre tekintettünk, és új célokat fogalmaztunk meg.” – kezdte Borkai Zsolt a gazdasági élet szereplőinek adott tájékoztatását az EKF pályázatunk jelenlegi állásával kapcsolatban a Richter teremben megtartott gálán. Mint tudjuk, az első fordulóból Győr már továbbjutott: „A döntés hallatán, sportnyelven szólva úgy fogalmaztam: Ez olyan, mintha kijutottunk volna az olimpiára, de azt még meg is kellene nyerni!” – fűzte hozzá a városvezető. A második fordulós anyagot egyébként november 9-én kell benyújtani, s decemberben a végső győztesre is fény derül, városunk mellett Veszprém és Debrecen van még versenyben.

 

A pályázatírást egy széles körű konzultáció előzte meg, a győriek, művészek, intézményvezetők, szakemberek véleményét kikérve. A nyári fesztiváljaink mindegyikén jelen volt az EKF pályázat vezérgondolata, az áramlás. Ahogy a szlogen is tartja: Mi vagyunk az áramlás! – és ezt már sokszor átélhettük az élettel és kultúrával teli Győrben.

 

A polgármester a pályázat három fő programcsomagjáról is beszélt, amelyeket az út, a város és a párbeszéd elnevezéssel illetnek. „Az utat Győr esetében talán nem kell magyarázni, hiszen földrajzi fekvése indította el azon a fejlődésen, ami oda vezetett, hogy hazánk egyik legjelentősebb városává váltunk. Persze nem csak a közlekedési útvonalakról van szó, de a kulturális, turisztikai útvonalról is, amelynek egyre inkább központja Győr, s persze a gazdasági útvonalról is, hiszen városunk az egyik legerősebb gazdasági centruma az országnak. A város, maga a vonzás, ahol az áramlás megjelenik. Ebből a szegmensből a városműhely-programot emelném ki, hiszen Győrben számtalan tehetséges alkotó dolgozik, nevelkedik, akik rengeteget tudnak tenni városunk egyedi jellegéhez, értékeihez. Az ő megnyilatkozásuk helyszíne lehet a városműhely. A párbeszéd pedig talán a legfontosabb egy városi társadalom életében. Az egymással való párbeszéd, egymás megértése éppúgy fontos, mint a kulturális párbeszéd. Győr kulturális fellegvár, így a párbeszéd a zenében, a táncban, a színjátszásban, bábművészetben, képzőművészetben és még rengeteg más művészeti ágban is megjelenik.”

 

Borkai Zsolt köszönetet mondott a cégvezetőknek azért, mert ismét egy olyan kezdeményezés mellé állnak, amelyet a város összefogásban vezethet sikerre. Emlékeztetett arra, hogy ehhez az összefogáshoz korábban a Széchenyi István Egyetem, a megyei kereskedelmi és iparkamara, a Pannonhalmi Főapátság, a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, Sopron városa, sőt Dunaszerdahely is csatlakozott. Hozzátette, a Magyar Állam is segíti a város törekvéseit, hiszen a Modern Városok Programban olyan kulturális infrastruktúra-fejlesztések is szerepelnek – mint a színházfelújítás, vagy az új hangversenyterem – amely a város művészeti életének színvonalát emeli tovább.

A gálát követően, az aláírókat kérdeztük, hogy az általuk képviselt vállalkozás miért tartotta fontosnak a csatlakozást:

 

„Az Audi otthon van Győrben, sokat kapunk a várostól, ezért természetes, hogy ezt mi is viszonozzuk.” – nyilatkozta lapunknak Lőre Péter az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs igazgatója. Mint mondta, fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, mert a támogatott jó ügyek révén a győriek életminőségének emeléséhez járulhatnak hozzá. „Ha Győr nyeri el a címet – amiben szinte biztos vagyok – a város még erősebben mutathatja meg magát Európában.”

 

„A 25 éves győri cég vállalatvezetőjeként, lokálpatriótaként és díszpolgárként is minden olyan ügy fontos a számomra, amely Győrt erősíti, hírét viszi a világban. Az EKF-nél jobb lehetőség nincs is erre.” – hangsúlyozta Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, ahogy nem volt kérdés, hogy az EYOF-ot támogatják, így az sem kérdés, hogy a kulturális fővárost is segítik. „A kultúra rengeteg embert megérint, ezáltal Győr és a győri üzenet is eljuthat egész Európához.”

 

Győr az otthonom, ennek a városnak vagyok a díszpolgára. Bár országszerte dolgozunk, legjelentősebb munkáinkat is itt végezzük, természetes, hogy igyekszünk segíteni a közösséget. – válaszolta kérdésünkre Gasztonyi László a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Büszkeséggel tölt el, hogy bármerre járva azt tapasztalom: Győr híres lett! Ez a hírnév és elismerés ma már nem csak az iparnak, de a kultúrának, a sportnak, és az élet számos szegmensének szól.

 

Az ünnepi műsorban a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett öt nemzetet képviselő művészei közreműködtek, segítségükkel elevenedett meg az áramlás, EKF pályázatunk vezérfonala.

 

További képek a gáláról itt: gyorplusz.hu cikke