Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Elismerések a Magyar Kultúra Napján

A győri kultúra a nagyszerű alkotóknak, a művészeknek, a jövő generációért felelősséget vállaló lokálpatriótáknak köszönhetően pezsgő és magas színvonalú – hangzott el a magyar kultúra napi városi ünnepségen, kedden a Richter teremben.

 

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére január 22.-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Harminc esztendeje teszünk így, hiszen 1989 óta tartozik jeles napjaink közé e dátum. "1989 önmagában is szimbolikus évszám, hiszen a függetlenség, a szabadság visszanyerése, a szabad gondolat térhódítása függ össze Magyarországon ezzel az évvel. A kultúra pedig akkor tud szárnyalni, akkor tud hatni, nagyot alkotni és gyarapítani, ha nincs láncra verve, hanem szabadon szárnyalhat” – fogalmazott ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester.

 

Győrben büszkék lehetünk nemzetközi hírű társulatainkra, a Győri Balettre, a Győri Filharmonikus Zenekarra, a Győri Nemzeti Színházra, a Vaskakas Bábszínházra, a fesztiváljainkra, a kiállításainkra, a programjainkra és a művészeti utánpótlás-képzésünkre is – folytatta a politikus. „Annak ellenére, hogy nem Győr lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, biztos vagyok benne, hogy sok cél, ötlet meg fog valósulni a pályázatból, amitől Győr kultúrája tovább tud gyarapodni.”– hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

A „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért díj” díszokleveleit, valamint a díjakkal járó Hefter László és Hefter Brúnó üvegművészek alkotta emléktárgyakat Radnóti Ákos és Rózsavölgyi László az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke adta át.

 

A Győr Művészetéért díjat az Alkotó Rajztanárok Társasága, az ART 9000 vehette át. A társaság 13 évvel ezelőtt azzal a szándékkal alakult meg, hogy népszerűsítse a vizuális művészetet. Tanárokként elsősorban növendékeik körében, művészekként azonban szélesebb érdeklődésre számítva szeretnék megmutatni az alkotás örömét. A Társaság 12 aktív tagja a kiállításokon túl, nyári táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, jótékonysági akciókat szervez. A csoport nevéhez fűződik a Téli tárlat, mely minden év januárjában a Győrben élő és a városhoz kötődő alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Az idei tárlat január 25-én 17 órakor nyílik a Napóleon-házban.

 

A Győr Közművelődéséért díjat Grászli Bernadett Zádor Anna-díjas művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kapta. Grászli Bernadett, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Művészettörténeti Intézetben szerzett diplomát és PhD abszolutóriumot. Szakterülete a 19-20. századi közép-európai építészettörténet és építészetelmélet. 2007 és 2009 között a győri Városi Művészeti Múzeum művészettörténésze muzeológus beosztásban, 2009-től főmuzeológusi és igazgatói pozíciót lát el. Számos hazai és külföldi képzőművészeti és építészettörténeti kiállítás kurátora. Az első magyar Gyermekmúzeum és a képzőművészeti tehetséggondozást megvalósító Csikóca Gyermekműhely megalapítója. Öt évvel ezelőtt elindította a Rómer Ház fiataloknak szóló programjait. 2017-ben „Az Év Múzeuma” pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéseiért, s ebben döntő szerepe volt az igazgatónő munkájának.

 

Szintén Győr Közművelődéséért díjban részesült Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgató helyettese. Koczor Ágnes a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ jogelődjénél 1998-ban kezdte munkáját, mint szervező, 2014-től az intézmény igazgató helyettese. Feladatai közé tartozik a programok előkészítése, lebonyolítása, pályázati lehetőségek figyelemmel kísérése. Évek óta szervezi és felügyeli a Műhely-Esteket, a Polgári Szalon rendezvényeit, szívügye a barokk korhoz kapcsolódó bál és a barokk esküvő magas szintű szervezése és lebonyolítása. Kezdetek óta aktívan részt vesz a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piac lebonyolításában. Koczor Ágnes kitartó munkájával, ötleteivel, kezdeményezéseivel, aktivitásával hosszú idő óta igazi motorja Győr város kulturális életének.

 

A győri önkormányzat elismerésben részesítette a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársakat is. Az ünnepi műsorban felcsendült Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, Berkes Kálmán vezényletével. - számol be a Gyorplusz.hu