Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Elkezdődött a GyőrBike próbaüzeme

Újabb mérföldkövéhez érkezett a győri kötött gyűjtésű kerékpárkölcsönző rendszer kialakítása: a héten elkezdődött a GyőrBike egy hónapig tartó próbaüzeme.

 

A kölcsönző rendszer egy hónapos terheléses tesztelése 2015. augusztus 7-től kezdetét vette, a következő hetekben a GyőrBike kerékpárokkal már találkozhatnak a győriek: önkéntes jelentkezők és a Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjai tesztelik a kerékpárokat, dokkolókat, információs oszlopokat. Ezzel párhuzamosan zajlik az informatikai háttérrendszer finomhangolása, a rendszer népszerűsítése. A GyőrBike „éles” indítása 23 gyűjtőállomással, 256 dokkolóval, 180 kerékpárral 2015. szeptember 7-én várható Győrben. Az árakra vonatkozó tájékoztatás a jövő hét folyamán várható, azonban az egyeztetések az üzemeltetővel abba az irányba haladnak, hogy más városok rendszereinél kedvezőbb áron használhassák majd a győriek és az idelátogatók a kerékpárokat.

 

Az első napok tapasztalatai alapján a tesztelők véleménye a kerékpárok megjelenéséről és használhatóságáról pozitív, a kölcsönzés folyamata könnyen érthető számukra, a rendszert magát átláthatónak és kezelhetőnek tartják. Néhány állomás esetében átmeneti áramellátási problémák nehezítik a rendeltetésszerű használatot, ezeket a kivitelező folyamatosan javítja és ellenőrzi. A tetszetős megjelenésű gyűjtőállomások és az esztétikus kerékpárok a városlakók érdeklődését is felkeltették: az önkéntesek arról számoltak be, hogy lépten-nyomon megállítják őket a járókelők, érdeklődve a GyőrBike indulásának időpontjáról, a tesztelés tapasztalatairól.

 

Borkai Zsolt polgármester a GyőrBike kapcsán elmondta, örömteli, hogy nagy érdeklődés övezi a rendszer kialakítását és elindítását. A győriek és a turisták is felfedezték maguknak az állomásokat. „A rendszer kialakításánál igyekeztünk európai és hazai példákat is tanulmányozni, a jó és hasznos dolgokat átvenni, míg a negatív tapasztalatokból okulni. A GyőrBike állomások meghatározásánál figyelembe vettük az egyetemisták, középiskolások útvonalait, valamint azokat a helyeket a városban, ahol nagyobb tömegek fordulnak meg. Mindeközben a város turisztikai palettáját is színesíti a szolgáltatás, örömteli, hogy 100 %-os finanszírozásban, pályázati pénzből sikerült megvalósítanunk. Bízom benne, hogy sokan áttérnek majd ennek a környezetbarát rendszernek a használatára, amely a napi mozgás és az egészséges életmód szempontjából is sokak életébe hozhat változásokat. Mindezt az is elősegítheti, hogy az első fél órás használat ingyenes lesz a regisztrált felhasználók számára.”

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretein belül „A helyi és helyközi közösségi közlekedés fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régióban” címen nyújtott be pályázatot, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Vasi Volán Zrt-vel közös konzorciumban. A pályázatot a Regionális Operatív Program Irányító Hatóság vezetője összesen 599.168.227 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 2013. április 24-én. Zalaegerszeg a projekt keretében a helyi közösségi közlekedésben kívánja fejleszteni az elektronikus forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert, a Vasi Volán Zrt. pedig számos helyközi autóbuszjáratára dinamikus utastájékoztató rendszer kiépítését végzi el. Győrben ezek a rendszerek már kiépültek, így a projekt keretében a kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszert valósítja meg. Ezzel olyan kerékpárkölcsönző szolgáltatás válik elérhetővé városunkban, amely jól kiegészíti az autóbusz közlekedést, erősíti a közösségi közlekedés színvonalát. A hálózat megkönnyíti a győriek, az agglomerációból érkezők, az egyetemisták és a turisták közlekedését, valamint hozzájárul a Belváros egyéni gépjármű forgalmának csökkentéséhez is.

 

A GyőrBike rendszer fő paraméterei:


  • A GyőrBike tulajdonosa: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • A GyőrBike szállítója és 5 évig üzemeltetője: a Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. és a Neuzer Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. alkotta konzorcium
  • Kölcsönző állomások száma: 23 darab
  • Kerékpárok száma: 180 darab
  • Dokkolók száma: 256 darab
  • Értékesítési pontok: 3 db (Látogatóközpont, Széchenyi István Egyetem, GyőrBike logisztikai és szerviz bázis – Árpád u.)
  • A GyőrBike saját weboldalán (www.gyorbike.hu), és a regisztrációs kölcsönző oszlopokon keresztül az alkalmi, az értékesítési pontokon keresztül az állandó felhasználóknak biztosítjuk a közösségi bérkerékpár rendszerhez való csatlakozást.

A kölcsönzőállomások helyszínei


Ssz.

Állomás neve

Dokkolók száma

1.

Marcalváros II. - Központi tér

12

2.

Széchenyi István Egyetem

20

3.

Termálfürdő

8

4.

Zsinagóga

12

5.

Virágpiac

12

6.

Dunakapu tér

14

7.

Batthyány tér

8

8.

Bisinger park, Nádor aluljáró

8

9.

Famulus Hotel

8

10.

Mátyás király tér

8

11.

Mészáros Lőrinc utca, kollégium

12

12.

Vasútállomás

17

13.

Eötvös park

8

14.

Vidéki buszpályaudvar

12

15.

Szigethy Attila út, könyvtár

8

16.

Vasvári Pál utca, kórház

10

17.

Erzsébet liget

8

18.

Barátság park

10

19.

Marcalváros I. - Cuha utca

12

20.

II. János Pál tér - Nemzeti Színház

15

21.

Megyeház tér

12

22.

Állatkert - Műjégpálya

12

23.

Jereváni út, posta

10