Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Ellenőrzéssel és kampánnyal a zugszemét ellen

Tovább fokozza az ellenőrzést a hulladék kommandó, miközben a szemléletváltás érdekében kampányfilm készült, amelyet a Győr+ Televízióban is láthatnak a győriek…

 

Bár a zugszemét 2014-ben is jelentős probléma volt a városban, akkor még csak 63 eljárás indult illegális hulladéklerakás miatt. Szisztematikus munka és széleskörű együttműködés kezdődött, sőt a közterület felügyelet állományát is növelték. A fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően 2015-ben már 200, 2016-ban pedig mintegy 400 feletti volt az eljárások száma. – mondta el Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Hozzátette, a város különböző területein lerakott szemét mellett probléma a szelektív szigetek helytelen használata is, pedig a legális hulladék elhelyezésének lehetősége mindenki előtt nyitott, a szelektív szigetek mellett a hulladékudvarokban és a kihelyezett hulladékudvarokban is. Ráadásul ezek használatával a hulladékelszállítási számla is csökkenthető. Az alpolgármester kiemelte, a fokozott ellenőrzések mellett egy szemléletváltásra is szükség van, hiszen csak 2016-ban 70 millió forintot költött a város az illegális szemét eltakarítására. Ezért indult korábban például a Győr-Szol Zrt. és a Győr+ Média Kuka Berci kampánya, és ezért készült az a tájékoztató kisfilm is, amely internetes felületek mellett a Győr+ Televízióban is látható lesz.

 

Truka István a győri közterület felügyelet vezetője hangsúlyozta, sajnos továbbra is magas az illegális lerakások száma, idén (augusztus 31-ig) 593 esetben intézkedtek. A figyelmeztetés mellett éltek a helyszíni bírság lehetőségével, ami 5000 és 50000 forint közötti összeg lehet, ám szabálysértési eljárások is indultak, amely során ezen összeg többszörösét is kiszabhatják. Mindemellett előfordult, hogy veszélyes hulladék lerakása miatt bűntető eljárásra is szükség volt. Nagy Miklós alezredes, győri kapitányságvezető-helyettes hozzáfűzte, a hulladék kommandó keretében létrejött együttműködés révén sokkal hatékonyabbak, mint a korábbi, külön-külön végzett ellenőrzések esetén. Mint mondta, bár sok esetben a büntetés az egyetlen visszatartó erő, hosszú távon a nevelés, a környezettudatos gondolkodás lehet csak célravezető. A mostani kampány is ezt a célt szolgálja.

A film itt megtekinthető!