Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Emléknap Wennes Jenő tiszteletére

Győr történelmének egyik kiemelkedő polgármesterére, a száz éve elhunyt Wennes Jenőre emlékezünk 2015. április 27-én…

 

„Kötelességünk méltó módon emlékezni a város történelmének nagy alakjairól, hiszen tevékenységük hozzájárult Győr fejlődéséhez, a közösség gyarapodásához.” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester, aki köszönetet mondott Bana Józsefnek, a levéltár igazgatójának az intézmény által végzett kutató munkáért, amelynek révén a fontos jubileumot is megfelelően tudja megünnepelni a város. Hozzátette, az évforduló az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által szervezett rendezvények sorába is jól illeszkedik, a jeles alkalomra az egykori polgármester díszsírhelyét is felújította a város.

 

Bana József levéltár igazgató Wennes Jenő életéről elmondta, 1866 július 13-án született Győrben, Pannonhalmán érettségizett, majd a győri jogakadémián végezte tanulmányait. Győr első anyakönyvvezetőinek egyike, de volt tanácsos, főjegyző, alpolgármester, majd 1906. decemberétől a város polgármestere. A városvezetői székben Zechmeister Károlyt váltotta, és az általa megkezdett munkát, Győr felvirágoztatását folytatta. Wennes Jenő 1915. április 27-én hunyt el, vagyis mindössze 49 éves volt, amikor a járványos gerincvelő-gyulladás és az agyhártyalob legyőzte őt. Nevéhez fűződik a város gazdasági stabilizációja, az önkormányzat jelentősen támogatta az iparosítást, a munkások ide érkezését munkáslakások építésével segítette. „A város száz évvel ezelőtti dinamikus fejlődését a mai gazdasági erősödéshez lehet hasonlítani.” – fogalmazott Bana József.

 

A hétfői (2015. április 27.) emléknapon az önkormányzat koszorúzási ünnepséget szervez a Nádorvárosi köztemető V. parcellájának díszsírhelyénél, ahol Fekete Dávid alpolgármester tart megemlékezést a száz éve elhunyt várospolitikus tiszteletére. Délután két órakor emlékülés kezdődik a Városháza Zechmeister termében, amelynek elnöke dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, tanszékvezető doktori iskolavezető. Az alpolgármester megnyitója után dr. Szarka László az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tart előadást az első világháború magyarországi városok fejlődésére gyakorolt hatásáról. Dr. Csurgai Horváth József a Székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója a dualizmuskori törvényhatóságról, míg Bana József a győri levéltár igazgatója Wennes Jenőről, Győr polgármesterének életéről ad elő.

 

Az emléknap alkalmából kiállítás nyílik a Városháza 1. emeletén.