Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Európa Kulturális Fővárosa: A győriek bevonásával készül a város 2023-ra

Győr 2017 után 2023-ban is vendégül látná Európát. Míg az idén a sport, addig 6 év múlva a kultúra lenne a bemutatkozás apropója. Várják a győriek véleményét, akik először kérdőívet tölthetnek ki a témában…

 

„Olyan pályázatot szeretnénk összeállítani, amelynek elemeit abban az esetben is meg tudjuk valósítani, ha 2023-ban mégsem Győrnek hívják Európa Kulturális Fővárosát! Ezzel együtt persze sikerre szeretnénk vinni a pályázatot. Ehhez szakmailag kimunkált, a győriek igényeit és elvárásait tükröző koncepcióra van szükség.” – fogalmazott Borkai Zsolt a nyugdíjas egyetem előadójaként. Emlékezetes, hogy a polgármester egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy városunk pályázik a címre, egy hónappal ezelőtt pedig az előkészítő bizottság is megalakult. A szervezet megalakulásakor a koordinációért felelős Fekete Dávid alpolgármester kiemelte, az előkészítésben minden korosztályra számítanak. Az előkészületek ennek a gondolatnak a jegyében kezdődtek meg, és ezért kérte a polgármester az időseket, hogy támogassák véleményükkel, tapasztalatukkal a győri EKF pályázatot. „2017 az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál éve városunkban, de mi közben már a jövőbe tekintünk, és keressük az újabb mérföldköveket Győr életében. Ilyen lehet a 2023-as esztendő is, amely nem pusztán egy cím, hanem újabb nagy lehetőség, hogy bemutassuk értékeinket Európának, közben pedig kultúránkat, kulturális infrastruktúránkat is továbbfejlesszük.” – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, Győr pályázata attól lehet sikeres, hogy széleskörű társadalmi együttgondolkodáson alapul.

 

Ezt erősítette meg Domanyik Eszter a városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője is, aki a lakosság részvételi lehetőségeiről beszélt. Mint mondta, a közeljövőben igyekeznek minden generációhoz eljutni, ennek első állomása éppen a nyugdíjas egyetem, de az iskolás, az egyetemista és a dolgozó korosztályt is megszólítják, felkeresik az idősklubokat is. A gyor.hu honlapon csütörtökön indul el egy online kérdőív kitöltési lehetőség a győri kultúra jelenével és jövőjével kapcsolatban , miközben a győri EKF-pályázat logó és szlogenpályázata is folyik.. A témában 1500 fős közvélemény-kutatás is zajlik, az egyetem a korábbi pályázatok erősségeiről készít összefoglaló anyagot a pályázat támogatására, míg a kulturális intézmények vezetői a saját területük szempontjából fontosnak tartott fejlesztéseket, programokat gyűjtik össze.

 

A főosztályvezető fontos dátumokra is felhívta a figyelmet, az első mindjárt 2017. június 10., amikor EKF Nyílt Napot tartanak a Széchenyi téren. A kulturális intézmények kitelepülése mellett számos színes program és kulturális előadás színesíti majd a napot. A pályázatot egyébként 2017. december 20-ig kell leadnia a városnak, míg az előválasztást 2018. február közepén végzi egy nemzetközi zsűri. Ezután lesz lehetőség a második körbe jutott városoknak a pályamunkák átdolgozására, véglegesítésére, míg a végső győztesről 2018. év végén születik döntés. A 2019-2023. közötti időszak a stratégia kidolgozásának és megvalósításának időszaka, annak beágyazása a város életébe, valamint a kulturális infrastruktúra fejlesztésének és a konkrét programok kidolgozásának ideje. 2023 a címviselés éve, amikor a nyertes pályázó felhasználja a másfél millió eurós díjat a megvalósításra.

 

Az Európa Kulturális Fővárosa programot egyébként Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa. 2010-ben Pécs kapta a címet Essen és Isztambul mellett, 2023-ban pedig az Egyesült Királyság és Magyarország egy-egy városa lehet a cím birtokosa. Győr nem csak magas színvonalú társulatai és kulturális intézményei okán, de épített környezete (műemlékekben hazánk harmadik leggazdagabb városa – a szerk.), ipari emlékei, valamint népszerű fesztiváljai révén is méltán pályázik a címre, amelyre azonban komoly verseny várható, mert számos hazai város jelezte részvételét, köztük – Eger, Debrecen, Veszprém, Tokaj, Gödöllő. Hogy városunk legyen a befutó, azért a kulturális szakemberek mellett a győri lakosok is sokat tehetnek a pályázati folyamatban való részvétellel, elsőként a gyor.hu honlapon megtalálható kérdőív kitöltésével.