Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Európai tanulmányok a békéért és a globális tanulásért

Az együttmuködési programban Ausztriából a Bécsi Egyetem, a bécsújhelyi Südwind Egyesület, Svédországból a Växjö Egyetem, Szlovákiából a besztecebányai Bél Mátyás Egyetem és a koordináló, győri Széchenyi István Egyetem oktatói, hallgatói, intézményenként 3-4 fő vett részt. A közös munka szervezését Björn Freiberg a győri egyetem oktatója végezte.

Az elemzésekhez a négy ország konkrét helyszínein gyujtöttek közösen anyagot, s ennek feldolgozását is együtt végezték el. A közösen feldolgozott témák: az interkulturális kommunikáció napi gyakorlata a program négy országában, a kisebbségi kérdések megközelítésének és problémakezelésének összehasonlító elemzése, a béke jelentésének mai értelmezése.

- A kutatómunka összegzését egy külön könyvben jelentettük meg. A tudományos feldolgozás mellett a kötetben látható képzőmuvészeti alkotások is kifejezik közös gondolkodásunk sokszínuségét – mondta el Björn Freiberg.

A program zárókonferenciája a partnerek közremuködésével 2007. április 27-én, pénteken 9.30 órakor a Széchenyi István Egyetem VIP termében kezdődik. A téma: szembenézés a múlttal. Dr. Koren Csaba egyetemi tanár, a győri egyetem oktatási és tudományos rektorhelyettese a nemzetközi pályázati együttmuködés sokszínuségéről, szellemi pezsdítő szerepéről beszél megnyitójában.

10 órától dr. Szakál Gyula egyetemi docens (Széchenyi István Egyetem) „Az emlékkultúráról”, Végső István történész (Holocaust Emlékközpont Budapest) „A Holocaust történeti hátterei” és Fekete János Holocaust-túlélő győri polgár, író, „Egy túlélő” címu előadásokat hallgatják meg a partnerek képviselői, a győri egyetem hallgatói, a nyitott fórum résztvevői. Fekete Jánossal Cserjés László újságíró beszélget. – számolt be Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.