image
image
image
image
image
image
image
image

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag!

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire emlékezett a város. A koszorúzási ünnepség és a díszalegység felvonulását követően, a díszközgyűlésen adták át a díszpolgári, a Pro Urbe Győr és a sajtónapi díjakat...

 

Az ünnepségsorozat a hagyományokhoz híven a Honvéd ligeti emlékműnél kezdődött, ahol Borkai Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet. „A hősök tisztelete nem valami tankönyv-ízű kötelesség, hanem lelki kapocs a magyarság múltja, jelene és jövője között. Ők adtak ugyanis példát hazaszeretetből, ők mutattak utat becsületből, és az ő példájuk teszi lehetővé, hogy ha valamivel nem értünk egyet, akkor azt bátran ki is merjük mondani. Magyarország ma is ki meri mondani a véleményét, még akkor is, ha ezt úgy kell megtennie, mint Petőfinek, vagyis esőben és nagyon erős, márciusi szembeszélben. Ám most, 170 év távlatából is láthatjuk, hogy nekik volt igazuk, kiállásuk pedig nem értelmetlen ellenszegülés, hanem a nemzet szolgálata volt.” A polgármester hangsúlyozta: A nemzetben gondolkodók nem akarnak átgázolni másokon, hanem tiszteletben tartják a másik nemzetet, annak véleményét, célkitűzéseit. Sajnos ma leginkább a tisztelet hiányzik a világból, pedig rengeteg konfliktus megelőzhető lenne a tisztelet által. „Nem csak remélem, hiszem, hogy Magyarország a jövőben is olyan hely marad, ahol tisztelik és óvják a történelmünk során megszerzett értékeket, ahol családban és nemzetben gondolkodunk, és ahol a szívünk felett viselt kokárda nem csak a határokon belül, hanem határoktól függetlenül ugyanazt jelenti az egész magyar nemzet számára!” Az ünnepségen a Győri Nemzeti Színház művészei: Molnár Ágnes és Sík Frida színművészek, valamint Németh Eszter, Eisenbacher Balázs, Szabó Gergő és Kirschner Gábor táncművészek adtak emlékező műsort, majd a koszorúk elhelyezése következett.

 

A Szent István úton a győriek megtekinthették a díszalegység felvonulását, amelyben a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium közreműködött.

 

A Városháza dísztermében délben kezdődött az ünnepi díszközgyűlés, ahol Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott: „amikor erre a napra készülök, minden évben örömmel és megnyugvással tölt el, hogy városunkban mennyi olyan lokálpatrióta ember él, aki tenni akar és tesz is ezért a közösségért, aki tesz a közös jövőnkért. Emiatt könnyű Győrben társakat találni a fontos ügyekhez, ezért működnek a széleskörű összefogások, ezért tudunk egy irányba tekinteni, és ezért tud a város ilyen dinamikusan fejlődni. A díszközgyűlés alkalmával lehetőségünk van arra, hogy megköszönjük az értéket teremtő, vagy értékeinket megóvó, a városért tevékenykedő polgárainknak azt a munkát, amit nap mint nap végeznek.„

 

Az ünnepségen díszpolgári címet vehetett át az Agrofeed Kft. két ügyvezetője, Csitkovics Tibor és Szekeres István Győr gazdasági életében betöltött meghatározó szerepvállalásukért, valamint a város szellemi-, kulturális- és sportéletének területén nyújtott kimagasló támogató és karitatív tevékenységük elismeréseként. Jámbor László, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola nyugdíjba vonuló igazgatója a gyermeki értékek és az egyéni képességek kibontakoztatásának figyelembevétele mellett

végzett magasszintű oktatási-nevelési tevékenysége, a hosszú évek alatt szakmai tudásának legjavával irányított intézményvezetői munkája, valamint a sport és a kultúra terültén maradandót alkotó, értékteremtő szerepvállalásáért, míg prof. Dr. Oláh Attila, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, egyetemi tanár a sebészetben, különösen a hasnyálmirigy- és a májműtétek területén végzett iskolateremtő munkásságának, a nemzetközileg elismert sebészeti centrum kialakításának, gyógyító, tudományos és oktató munkájának elismeréseként vehette át a díszpolgári kitüntetést.

 

Pro Urbe Győr díjat kapott dr. Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Regionális Központjának vezetője a szociális- és karitatív ágazatban végzett több évtizedes kiemelkedő és példaértékű szakmai munkája, valamint lelkiismeretes és önzetlen szerepvállalása elismeréseként. Róth Kálmán, a Győri ETO Kézilabda Club utánpótlásbázisának szakmai igazgatója a Győri ETO Kézilabda Club utánpótlás igazgatójaként és a Győri ETO Kézilabda Club ifjúsági I. osztály vezetőedzőjeként végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, a győri diáksport-életben történő aktív szerepvállalásáért, valamint több élvonalbeli, válogatott

kézilabda játékos nevelőedzőjeként végzett odaadó és példaértékű munkájáért vehette át a díjat, míg Sütő Csabát, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetőjét a hajléktalan-ellátás megszervezése, korszerű bővítése és folyamatos működtetése területén végzett tevékenységéért jutalmazták a Pro Urbe Győr díjjal.

 

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek. A díjat az idén a Győrplusz Média Zrt. munkatársa, Varga Zita, a Győr+Televízió vágója vehette át a hosszú évek óta végzett lelkiismeretes, magas színvonalú, a város történéseit megörökítő tudósítások háttérmunkáiban végzett kiemelkedő tevékenységéért, míg Molnár G. Tamás, a Magyar Televízió győri operatőre a város történéseit, eseményeit bemutató magas színvonalú szakmai tevékenységéért, művészi értékű filmalkotásaiért, valamint folyamatos, minőségi, áldozatos munkájáért.

 

A díszközgyűlés az „Emlékezzünk” című irodalmi összeállítással zárult a Győri Nemzeti Színház művészeinek, Agócs Judit és Szikra József előadásában. A Megyeháza téren „A szabadság apró betűs hősei” címmel nyílt kiállítás, amely azon tudósaink sorsát mutatja be, akik hősiesen harcoltak a szabadságharcban. Szintén a Megyeház téren várta a kicsiket és nagyokat a Karzat Színház március 15-i játéksora, köztük szituációs játékok, toborzók, forradalmi életképek.